Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslim nerovná se uprchlík. Kolik jich máme v Česku?

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Praha - V České republice se podle odhadů sociologů pohybuje zhruba 22 tisíc muslimů. Tvrdí to experti s tím, že při posledním sčítání lidu v roce 2011 se k islámskému náboženství přihlásilo necelých 3400 jedinců.

Sociolog Karel Černý z FHS UK vychází z výzkumů sociologa Daniela Topinky a jeho týmu a tvrdí, že nikdo přesně neví, kolik je v Česku muslimů. Deníku Blesk sdělil, že rozmezí odhadů je poměrně rozsáhlé: "Pokud bychom se podívali striktně na data z posledního sčítání lidu z roku 2011, tak k islámu se přihlásilo 3358 jedinců. S tím, že se zdá, že tato čísla jsou vysoce podhodnocena."

"Právě Daniel Topinka, který dělal expertní odhady s pomocí statistik ministerstva vnitra o pohybu cizinců v ČR podle zemí původu cizinců, kteří žijí dlouhodobě na území ČR, odhaduje, že v současné době je v ČR kolem 22 tisíc muslimů, kteří mají ten imigrační nebo přistěhovalecký backround," dodal odborník.

Podle něj je ale třeba započítat řádově stovky konvertitů. "Muslim nerovná se cizinec, v České republice rozhodně ne. Může být zkrátka muslim i člověk, který má české občanství, narodil se v ČR a identifikuje se jako etnický Čech," varuje Černý.

Češi mají podle něj dlouholeté zkušenosti s islámem a muslimy na českém území. První vlna prý začala přicházet již od 60. let 20. století a šlo o studenty z Alžírska, Egypta, Iráku, Sýrie, Libye a Palestiny. V Česku poté často zůstali, založili si rodiny a získali české občanství. Druhá vlna je mnohem více různorodá a expert odhaduje, že čeští muslimové pochází z více než 70 zemí světa

"Z těch zhruba 22 tisíc muslimů, kteří žijí v ČR a bylo by o nich možno mluvit, že mají určitý přistěhovalecký původ, z nich zhruba tisíc jsou muslimové, kteří se nějakým způsobem organizují. Naprostá většina muslimů v ČR vůbec necítí potřebu být někde organizována. Necítí potřebu praktikovat víru nějak kolektivně, organizovaně, v nějaké skupině, ale naopak si zakládají na tom, že víru praktikují individuálně, privátně, v úzkém rodinném kruhu," řekl deníku.

Témata:  muslimové Islám Česká republika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy