Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU dostala na prdel a nebude to poprvé. Jinak to nejde, píše Jiří Vyvadil

Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - "Když jsem ve středu jsem četl, že velvyslanci EU se rozhodli prodloužit sankce proti Rusku, musel jsem se smát. Říkal jsem si: No počkejte si, milánkové, do čtvrtka, až vám Britové ohlásí : děkujeme, odcházíme," píše advokát a bývalý soudce nejvyššího správního soudu Jiří Vyvadil v komentáři, který poskytl serveru EuroZprávy.cz.

Absolutně nechápu, že kromě Trumpa a Klause to nikdo z politiků neočekával. Všichni mi připomínají Michaila Gorbačova, který si také zřejmě neuvědomoval, že pokud se Rusko nezmění v liberální diktaturu založenou na ekonomickém růstu typu Číny, prostě skončí.

Od majdanu, kdy Evropská unie porušila elementární zásady mezinárodního práva, kdy podpořila násilné svržení prezidenta, se kterým udržovala úzké vztahy spolupráce a podpořila tak občanskou válku, která skončila dnešním rozvratem Ukrajiny na straně jedné a vyostřeným konfliktem s globální velmocí dneška, tj Ruskem, jsem jen trpělivě čekal, kdy to bouchne.

A včerejší Brexit je velkou bombou, ale ne poslední.

Bude přicházet rána za ranou, dokud se Merkelová, Juncker nebudou svíjet na zemi. Jinak už to prostě nejde.

Nejde teď jen o to, kdo další se vypraví na cestu k nezávislosti : U Holandska a Francie jsem si toho do dvou let téměř jistý, Rakousko po příštím vítěztví Svobodných může pokračovat.

Jde především o to, zda lídři Evropy přestanou lhát a manipulovat národy.A k tomu se nikdo z nich zatím nemá.

Slova o tom, že se musí EU změnit jsou na zvracení nudná.

Zatím nikdo neřekl že je třeba ihned:

1,zrušit Evropskou komisi,

2, rozpustit Evropský parlament

3, pozastavit účinnost všech směrnic neřízení EU

4, propustit 90 % úředníků bruselského byrokratického molochu

5, omluvit se Rusku za to, že bylo obviněno jen za to, co v Kosově bylo shledáno legitimním

a následně:

6, po zvolení prezidenta Donalda Trumpa vytvořit společnou ameticko- evropsko-ruskou bezpečnostní alianci.

Všichni zase jenom plácají a plácají.

Evropské unii tak zcela zjevně není stále ještě pomoci, ještě sebou cuká.

Donald Tusk, který ještě před týdnem prohlašoval, že Brexit znamená konec západní civilizace, se už zase otrkal a volá po jednotě.

Souhlasím s Bohuslavem Sobotkou, když křečovitě prohlásil, že odchod Británie z EU není konec světa, ale očekával bych od něj razantní návrhy.

Ale těch není schopen. Nechápe vůbec, že tento svět se bortí.

A tak si na jedné straně počkejme na odchod dalších států z EU (o Holandsku a Francii jsem se již zmínil, Rakousko to možná čeká) a na druhé straně sledujme na další rozvrat tohoto uskupení.

A my, kteří jsme optimisty věříme, že USA vedené Trumpem, Rusko vedené Putinem, Francie vedená Marine le Pen, Španělsko vedené Podemos,  Řecko vedené Syrizou, Rakousko vedené Svobodnými nám všem přinesou naději.

Připouštím, že u nás v Česku, tak jako dosud, budeme žít slovy Jana Nerudy, jako zaživa pohřbení. Zde nesporně neexistuje momentálně politická síla a hlavně schopný, charismatický a inteligentní lídr typu třeba Trumpa, který má odvahu měnit i tuto zemi.

A nebo tady je. Není.

I ten Miloš Zeman, na rozdíl od Klause či Trumpa, zůstává v zajetí přežilého.

Ale jsou horší věci.

Témata:  Jiří Vyvadil Brexit

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.