Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ztohoven u soudu: Na jednání přišli v kostýmech, soudkyni dali kus standarty

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 začal dnes projednávat případ členů skupiny Ztohoven. Umělci, kteří podle obžaloby nad Hradem vyvěsili místo prezidentské standarty červené trenky, se k jednání dostavili v kostýmech. Líčení bude pokračovat 24. srpna.

Státní zástupkyně viní Davida Honse, Filipa Crháka a Matěje Hájka z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci, hrozí jim až tři roky vězení. Stát po nich navíc požaduje 88.000 korun jako náhradu majetkové újmy, za nemajetkovou újmu žádá 310.000 korun.

"Jsou to ti svědci, z jejichž výpovědí má vyplývat rozsah poškození střechy," řekl novinářům advokát obžalovaných Michal Pokorný. Tvrdí, že většina škod na střeše, která byla po akci Ztohoven opravovaná, skupina nezpůsobila. Soudkyně dnes obžalované vyslýchala odděleně.

Crhák hned v úvodu jednání podal námitku na podjatost soudkyně. Vadí mu, že je jmenována prezidentem, v čemž spatřuje střet zájmu. Soudkyně Šárka Šantorová ale rozhodla, že podjatá není. Proti tomu podal Crhákův advokát stížnost, která ale nemá odkladný účinek. Crhák poté odmítl vypovídat.

Obří červené trenýrky vyvěsili členové Ztohoven loni 19. září na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Převlečeni za kominíky tehdy po lešení vylezli na střechu Pražského hradu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček následně uvedl, že celková škoda dosáhla 100.000 korun.

V pondělí spolek oznámil, že ukradenou prezidentskou standartu v hodnotě 33.000 korun rozstříhal na 1152 kousků.

 

Zdroj: YouTubeHájek dnes uvedl, že škody, které při akci vznikly, bere jako nutné náklady k provedení akce. Nesouhlasí však s výší, která podle spisu činí skoro 100.000 korun. Během jeho výpovědi předali obžalovaní soudkyni kus ukradené prezidentské standarty. Hájek také řekl, že úkolem skupiny Ztohoven je ověřovat platnost symbolů a struktury společnosti. "To činíme nenásilným způsobem," dodal.

Podle Honse měli umělci na střeše Pražského hradu nazuté speciální boty, aby minimalizovali možné poškození střechy. Řekl také, že některá místa, která podle spisu umělci poškodili, byla ve špatném stavu ještě předtím, než se akce s trenýrkami uskutečnila.

"Pokud to šlo, snažili jsme se (na střeše) v této krajní situaci chovat citlivě," řekl dnes Hons. Dále řekl, že byl celý život veden k úctě ke státním symbolům, což mu nyní přijde úsměvné. "Když jsem se standarty dotknul, tak jsem měl pocit, že se k ní mám chovat slušně, což ve mně vyvolalo pocit trapnosti. Její rozstříhání mě této trapnosti zbavilo," řekl.

Hodnotu, kterou určí soud, je skupina podle svého mluvčího Petra Žílky připravena uhradit. Celá událost by však podle uskupení měla být vnímána jako umělecký čin a neměla by se řešit před trestním soudem.

Témata:  Ztohoven Miloš Zeman Pražský Hrad soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy