Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte v plánu vyrazit na vodu? Pozor, sjíždění řek je nyní prakticky nemožné

Rafting
Rafting
Foto: CzechTourism.com

Praha - Příjemné letní počasí přímo svádí k tomu vyrazit někam k vodě. Někomu stačí navléknout plavky a vykoupat se, někdo raději krotí vlny z raftu či kánoe. A koupe se později - nedobrovolně. Letos však dávejte bedlivý pozor! Hladina řek je opravdu nízko a převrhnutí loďky by vás tak mohlo stát víc než pádla a mokré oblečení.

Na konci školního roku, kdy už je větší pohoda a svítí sluníčko, obvykle studenti i vášniví vodáci popadnou pádla a hurá na řeky. Letos je ale třeba dbát zvýšené pozornosti a předem si pořádně rozmyslet, kam vlastně vyrazíte. Drtivou většinu říčních koryt je totiž nyní naprosto nemožné sjet (tabulka zde).

Důvodem je sucho, před kterým už dříve varovali meteorologové. Neprší tolik, aby stoupla hladina řek a vodáci tak neriskovali propíchnutí raftu či rozbití kánoe, a když už prší, tak zničená půda nedokáže vstřebávat vodu.

A bude hůř. Už teď je na většině místech hladina řek tak nízko, že platí přísný zákaz sjíždění. Někde - jako třeba na Branné a Cidlině - je rozdíl mezi povoleným limitem a současným stavem hladiny řek dokonce i 40 centimetrů. Katastrofická situace je pak třeba v Doubravě, kde se vodní hladina dostala dokonce 106 centimetrů pod limit.

Naopak vhodné podmínky pro sjíždění jsou v současné době na Berounce, Bílině, Dyji, Lužnici či Nežárce. Přesto odborníci varují: Vždy si před vyplutím zjistěte co nejvíce informací o řece - zejména o jejích nebezpečných místech.

Témata:  vodáci řeky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy