Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko a Romové? Rada Evropy posílá tvrdou kritiku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Štrasburk/Praha - Poradní výbor Rady Evropy ve své nejnovější zprávě opět kritizuje Česko za přístup k Romům. Diskriminace této menšiny pokračuje a nepodařilo se vymýtit ani segregaci romských dětí ve školách. Navíc v české společnosti sílí xenofobie.

"Zajištění dostatečného přístupu k vzdělání pro romské děti má zásadní význam pro boj proti diskriminaci Romů ve všech odvětvích společnosti. Česká republika dosáhla určitého pokroku, ale je třeba toho udělat víc," sdělil generální tajemník Rady Evropy Thorbjørn Jagland.

Mnoho romských dětí je v ČR nadále vystaveno segregaci, když jsou umísťovány do takzvaných praktických škol. Podíl romských dětí v těchto zařízeních se zvýšil z 28 procent v průběhu školního roku 2012-13 na 32,4 procenta v roce 2013-14.

Jako pozitivní vývoj ale výbor vítá loňskou změnu školského zákona, která má znemožnit umísťování dětí bez mentálního postižení do škol pro děti se speciálními potřebami.

Dalším důvodem ke znepokojení je diskriminace Romů v oblasti bydlení. Příkladem jsou ubytovny na okraji některých měst, většinou obydlených Romy, kde se rodiny tlačí v malém prostoru a trpí ve velmi špatných životních podmínkách.

Výbor zároveň upozorňuje na to, že navzdory vládní politice na podporu tolerance mezi národnostmi ve společnosti je znát nárůst xenofobie a netolerance v České republice. Navíc přetrvávají v některých částech společnosti tvrdé protiromské a protipřistěhovalecké debaty. Výbor je zejména znepokojen tím, že tento druh projevu, kdysi omezený na extrémně pravicové strany, se stal samozřejmostí a dostal se do slovníku hlavních politických stran.

Témata:  romové Česká republika Rada Evropy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy