Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrat k vlakové dopravě: Českým drahám letos přibylo 420 tisíc cestujících

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: České dráhy

Praha - Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) se dnes setkal s vedením Českých drah. Státnímu železničnímu dopravci za prvních pět měsíců letošního roku přibylo meziročně 420 tisíc cestujících, celkem za tuto dobu přepravily zhruba 71 milionů osob. České dráhy loni hospodařily se ztrátou 1,4 miliardy korun.

Ministr kladně hodnotí dokončení převodu nádraží z drah na Správu železniční dopravní cesty a dosažení lepšího investičního ratingu, který ČD nedávno získaly.

"Neexistuje válka mezi úřadem a dopravcem, jak se o tom v minulosti spekulovalo," poznamenal Ťok. Zároveň naznačil, že nyní nezamýšlí v představenstvu firmy provádět personální změny.

Vyšší zájem o cestování vlakem je zřetelný tam, kde dopravce nasadil nová vozidla. Jde například o linku z Prahy do Brna a rakouského Štýrského Hradce, na které jezdí vlaky Railjet, nebo spoje provozované soupravami RegioPanter.

Na růstu počtu cestujících se projevil i mnohem nižší počet výluk spojených s opravami a modernizacemi tratí, který stál za loňským meziročním poklesem počtu cestujících. V osobní dopravě za celý loňský rok klesl počet cestujících o 400 tisíc na 169,7 milionu. Naopak vzrostla průměrná přepravní vzdálenost o kilometr na 42 kilometrů.

Během příštího měsíce plánují České dráhy spustit modernizovaný internetový prodejní portál, který by měl cestujícím přinést jednodušší nákup jízdenek.

Témata:  Dan Ťok České Dráhy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy