reklama

"Zhruba polovinu Romů v ČR představují Romové, kteří jsou integrovaní do společnosti. Druhou polovinu pak představují Romové, kteří jsou sociálně vyloučeni nebo jsou sociálním vyloučením ohroženi. Ti jsou marginalizováni a vytěsňováni na okraj společnosti," uvádí zpráva.

Podle ní ale "předsudkům, nesnášenlivosti a diskriminaci" od části lidí čelí kvůli svému původu i ostatní příslušníci menšiny, přestože vystudovali, jsou úspěšní v zaměstnání a nemají dluhy.

Podle dokumentu se Romové ocitají často na periferii měst a obcí v ubytovnách, v minulosti radnice nezřídka romské rodiny na určité místo sestěhovávaly. Přístup k běžnému bydlení je omezený. Lidé bývají zadlužení, žijí z dávek. Podle analýzy se počet chudinských domů, ulic a čtvrtí mezi lety 2006 až 2014 zdvojnásobil. Zvedl se ze tří stovek na šest. Přibylo i lidí, kteří v těchto lokalitách bydlí - místo 80.000 jich je asi 115.000. Většinou jsou to právě Romové.

Romové jsou nejpočetnější národnostní minorita v Česku. Podle odhadů koordinátorů jich v Česku žije 226.300. Tvoří tak zhruba dvě procenta obyvatel státu. V EU je kolem šesti milionů Romů. Například na Slovensku představují devět procent obyvatel.

Nejvíc Romů v Česku žije v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. V prvním regionu je jich podle odhadů expertů kolem 58.300 a tvoří sedm procent obyvatel, ve druhém 33.200 a představují asi tři procenta. Nejlepší je naopak situace v Praze, kde se do vyloučení dostalo 17 procent Romů.