Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jiří Vyvadil: Co by se asi dělo, kdyby v čele ČSSD zůstal Paroubek?

Jiří Vyvadil
Jiří Vyvadil
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - "V těchto dnech si často říkám, co by bylo, kdyby nějakým zázrakem zůstal v čele ČSSD Jiří Paroubek a byl dnešním předsedou vlády…" píše advokát a bývalý soudce nejvyššího správního soudu Jiří Vyvadil v komentáři, který poskytl serveru EuroZprávy.cz.

To není nostalgie, to je až bolestný pocit, jak hluboko současná ČSSD klesla.

To je možná i snaha o odstartování diskuze na záchranu této stále (ale jak dlouho?) nejsilnější standartní politické strany, byť zřejmě marná.

Vývoj nelze zastavit a má svou dynamiku. „změna je život" a nebo jinak „rozpory a jejich pozitivní překonávání jsou hybnou silou vývoje a tím i života."Když se pod úhlem toho pohledu podíváme na dnešní svět, vidíme, že nahromaděné rozpory dávají vzniknout novému myšlení v politice i v životě. A proto i boj se stávajícím establishmentem a mainstreamem i sociálně – ekonomickou praxí, je to základní, co určuje politické děje a rodí cosi nového...

Vidíme to až neskutečně dokonale na vývoji v prezidentské kampani v USA. Na jedné straně bojoval Sanders proti nadvládě finančního kapitálu, úloze Wall streetu, děsivého prohlubování příjmových rozdílů mezi bohatými chudými a napojení klanu Clintonových na tento korupční svět, a na druhé straně Trump možná ještě ostřeji, snad nejostřeji v dějinách prezidentských voleb kritizuje dosavadní agresivní zahraniční politiku své země a navíc svých stranických republikánských předchůdců, která rozvrátila Irák, Sýrii, Libyi a zčásti i Tuniska v polorozpadlé státy a povzbudila k životy desetitisíce džihádistů, kteří náš svět ohrožují víc než kdo jiný. Trump stejně tak kritizuje Merkelovou za její migrační vítací politiku, NATO, že přilévá olej do ohně ve vztahu k Rusku a těší se na plodnou spolupráci s Ruskem. Onen jistě prostořeký Trump je možná největší nadějí lidstva na změnu světa bez válek...

ČSSD už měla svou etapu rigidního návratu k přežilému a jmenovala se premiér Vladimír Špidla. Bohuslav Sobotka jde přesně v jeho šlépějích. Žijí ve svém autistickém světě a tak jako Vladimír nasměroval ČSSD k 10 % míře podpory ČSSD, stejným směrem se ubírá i Bohuslav Sobotka.

Že nežijeme v roce 1990, to oba přátelé a tým jejich poradců nechápe.

A v tomto kontextu Babiš znamená pro lidi změnu a Sobotka retardaci.

Andrej Babiš je všechno, jen ne rozhodně žádný myslitel a nesporně je to politický hochštapler, který leštil kliky, kamarádil se 15 let s Rittigy, donášel Šlachtům, tak jako předtím STB a vlichocoval se k lidem kolem Klause, Topolánka či Grosse. Ale pochopil, že lidé už mají těch zaprodaných standartních stran ČSSD, TOP 09 a ODS plné zuby.

A druhým bodem je to hlavní. Babiš jistě využíval tehdejší establishment ke svému podnikatelskému zisku, ale nepochybně nebyl jeho tvůrcem a součástí.

Babiš plácá, ječí jako pavlačová bába, ale dokud útočí na to, co se lidem nelíbí, pak musí vést.

Sobotka je naopak symbolem toho, udržet svět z roku 1990 stůj co stůj.Pojďme se tedy podívat, co by Jiří Paroubek zřejmě udělal jinak...

Hrůznost aktuálního stavu, která podvázala možnosti ČSSD být progresivní, jsou dány je především vznikem koalice ČSSD -ANO – KDU-ČSL.Šílenost.

Na počátku nikdo z ANO a dokonce nikdo z lidovců netoužil tvořit s ČSSD koalici.

Velmi vážně se nabízela varianta podpory menšinové ČSSD ostatními parlamentními stranami. A ta varianta byla nosná.

Netvrdím, že by Paroubek přece jenom tutéž koalici nevytvořil. Ale od prvního momentu by si pěstoval zvláštní vztahy s KSČM a Úsvitem na straně jedné a nevylučuji, že i s Kalouskem na straně druhé.

Prosadil by vše, co by chtěl a hlasoval by tzv. s „Marťany" a rozhodně by se nenechal omezovat.

1, Neexistovalo by, aby šel s lidovci na dohodu ohledně nedotknutelnosti hanebných církevních restitucí. Mimochodem: Tuto zradu voličům nikdy ČSSD nepřekoná a ani nesmí, protože je morálně neomluvitelná a je to první důvod,proč ČSSD se horko těžko drží mezi 18 – 20 %, ale ANO stoupá nad 25% až ke 30 %.

2, Paroubek samozřejmě Evropskou unii svého času bral a mimochodem prosadil i nejvíce dotací na počet obyvatel, ale neignoroval by stoupající nedůvěru lidí k jejím institucím. Jistě by v současné době jasně kritizoval Junckera a spol a nebál by se vznést návrhy na radikální změny fungování EU. Nikdy by nešel proti hlasu lidu, což Sobotka činí s obzvláštní radostí.

3,Tak jako kdysi dovedl učinit sebereflexi a postavil se do čela boje proti vybudování amerického radaru v Brdech, i když tlaky z USA byl velmi silné, ve stejném duchu by silně varoval proti militarismu Polska či pobaltských zemí, které vyšilují ve snaze rozpoutat konflikt mezi NATO a Ruskem a zcela jistě by navštívil Moskvu i Putina a hledal by konsens.

4, Paroubek měl také jednoho poradce a ten mu opakovaně do jeho zahraničněpolitických projevů vkládal tézi prezidenta de Gaulla o politice všech azimutů. Přijížděl za ním viceprezident USA Biden, když byl v Moskvě na pozvání spřátelené strany „Spravedlivé Rusko", přijel ho o přestávce navštívit Putin a probírali otázky mírového uspořádání Evropy, navštívil francouzské prezidenty, kancléř SRN Gerhard Schröder byl v Praze během Paroubkova ročního premiérování třikrát a oba se stali skvělými přáteli a přátelství překonalo čas.

5, Jako zvláštní lahůdku si ponechávám otázku koaličního vyjednávání. No s Babišem by si mazal chleba. A kdyby ten chlápek chtěl z vlády, ještě by ho z ní doprovodil slovním kopancem.

Co s tím ?

Je žalostný pohled na současnou ČSSD.

Andrej Babiš nesporně drtivě vyhraje příští volby.

Ale nebude to proto, že mu to myslí a nebo, že je tak dobrý.

Ne. Bohuslav Sobotka je po stránce myšlenkové a po stránce chování skanzen, tak jako kdysi byl Vladimír Špidla.

Krajské volby mu schopní hejtmani vyhrají, ale parlamentní projede na celé čáře.

Nechápe to základní :

Havlisté, zastydlí eurohujeři a fanatičtí rusobijci ať si volí TOP 09, ale nikdy by neměli mít slovo v ČSSD.

Paroubek by si Babiše na chleba namazal.

Takhle si Babiš namaže Sobotku.

Témata:  Jiří Vyvadil

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.