Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Duševně nemocní v Česku musí odcházet z práce. V léčebnách chybí vstřícný personál

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Anonymní internetový průzkum spolku Dobré místo ukázal, že téměř 60 procent lidí s duševní chorobou přestalo po propuknutí nemoci zvládat práci a museli ze zaměstnání odejít. S psychiatrickou péčí v ČR je spokojena většina pacientů, horčí je to ale s léky.

Průzkum s podporou norských fondů v projektu Informační aktivity k reformě psychiatrické péče sledoval také pohled pacientů na kvalitu psychiatrické péče.

60 procent respondentů ocenilo, že jim lékaři vycházeli vstříc při hledání nejvhodnějšího léku. 58 procent uvedlo, že jim v léčebně pomohli, řekla manažerka projektu Kateřina Málková. 62 procent soudí, že jim léky nepomohly. Negativní zkušeností byl pobyt v léčebně pro 44 procent dotázaných.

Podle Málkové to souvisí hlavně s tím, že personál nerespektoval důstojnost pacientů. Konstatovalo to 35,2 procenta dotázaných. Vstřícný přístup ošetřujícího lékaře a dostatek informací o léčbě postrádalo 26 procent respondentů. Pětina se nedozvěděla, kam se po propuštění z hospitalizace obrátit.

Zhruba každému třetímu nemocnému chyběla v práci u kolegů a vedení vstřícnost, která by jim pomohla zvládat práci dál.

Služby komunitního centra nebo denního stacionáře využilo 45,2 procenta dotazovaných, 40,5 procenta zavítalo do neziskových organizací. Telefonické krizové linky a internetové poradny využilo při potížích 27,8 procenta pacientů.

Témata:  psychiatrie průzkumy pacienti

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.