Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bolesti zad, vysoký tlak... V Česku trápí problémy řadu lidí

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Vysoký tlak a bolesti páteře jsou nejčastější chronickou nemocí v Česku. Hypertenzí trpí 24 procent dospělých, nemocemi páteře 19 procent mužů a 25 procent žen.

V populaci přibývá obézních, hlavně mužů, jejich podíl stoupl mezi lety 1993 až 2014 z deseti na 20 procent, informuje nejnovější číslo měsíčníku Českého statistického úřadu www.statistikaamy.cz.

Data o zdraví Češek a Čechů jsou součástí Evropského výběrového šetření o zdraví v roce 2014. V české části bylo osloveno 9561 lidí, rozhovory se uskutečnily s 6737. Sběr dat byl od 15.června 2014 do 30.ledna 2015.

Vysoký tlak a nemoci páteře postihují hlavně lidi ve středním a vyšším věku, naproti tomu alergie, kterými trpělo devět procent mužů a 14 procent žen, jsou nejčastější u mladších lidí, uvedli statistici.

Sledovali také užívání léků. Předepsané léky v posledních dvou týdnech předcházejících rozhovoru bralo 55 procent dospělých, nepředepsané přípravky, například vitamíny, homeopatika či potravinové doplňky, 46 procent dotázaných.

Témata:  bolest nemoc lékaři

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy