Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veterinární zákon se bude měnit. Novelu schválila vláda

Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Vláda dnes schválila novelu veterinárního zákona, podle které bude do budoucna povinná registrace útulků pro opuštěná zvířata i chovy s více než pěti fenami. O rozhodnutí kabinetu informovalo ministerstvo zemědělství.

Dnes musí nahlašovat chovy psů lidé, kteří podnikají s živnostenským oprávněním. Osoby, které je chovají bez něj, tuto povinnost nemají. To by se ale mělo změnit. Nově by měli hlásit chovy psů úředním veterinářům ti, kteří mají minimálně pět fen starších jednoho roku. Stát se tak snaží zasáhnout proti tzv. množírnám psů.

Šéf rezortu zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že novelou ministerstvo neetický obchod se zvířaty zarazí. Státu se nebudou muset hlásit například chovatelé služebních psů, vodících nebo asistenčních psů, loveckých psů nebo psů k odhalování výbušnin. U veterinářů se naopak budou muset registrovat útulky pro opuštěná zvířata, kde podle důvodové zprávy k novele jsou někdy zvířata týrána.

Změna mimo jiné povolí možnost domácích porážek skotu do šesti let. Na jednom hospodářství ale budou moci porazit jen tři kusy ve věku mezi dvěma až šesti lety ročně. Zkrátí se nahlašovací povinnost u domácí porážky veterinářům z týdne na tři dny. Maso z telat budou moci kvůli vyššímu riziku kontaminace konzumovat pouze členové domácnosti chovatele.

„Narovnali jsme tak stav, který v praxi existuje. Blízké osoby si obvykle odnášejí ze zabíjačky výslužku. Dosavadní zákon to oficiálně neumožňoval. Toto znění paragrafů ale bylo zbytečně přísné, proto jsme ho upravili tak, aby odpovídalo zvyklostem našeho venkova, které nikomu neubližují a patří k naší tradici," uvedl Jurečka. Výjimku z nahlašování domácí porážky budou mít chovatelé u kusů, u kterých je zabití nutné, například kvůli poranění.

Chovatelé bez odborné způsobilosti budou moci podle novely odebírat vzorky mléka, měřit u zvířat teplotu, vyšetřovat moč po spontánním močení či pomáhat s porody při jejich normálním průběhu. Pokud bude chovatel odborně způsobilý, například bude mít vysokoškolský diplom z veterinární hygieny a ekologie, či v podobném oboru, bude moci aplikovat léky zvířeti injekčně.

Veterinář podle předlohy pouze stanoví veterinární léčivý přípravek, množství léčivého přípravku a místo a způsob injekční aplikace. Lékař však bude moci i rozhodnout, že bude léky podávat injekčně on sám. Některé veterinární úkony bude moci dělat chovatel po absolvování přibližně jednodenního kurzu.

Předlohou se teď budou zabývat poslanci.

Témata:  vláda zvířata Marian Jurečka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy