Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo zahraničí dostane o 100 miliónů více na rozvojovou pomoc

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Ministerstvo zahraničí vybojovalo dalších 100 milionů na rozvojovou pomoc, původně však žádalo dvojnásobné navýšení. Proti se však postavilo ministerstvo financí.

Z celkové částky 954 milionů bude vynaloženo 658 milionů na rozvojové projekty. Celkem 130 milionů na humanitární pomoc zkráceno nebylo. Transformační spolupráce byla zkrácena o deset milionů na 53 milionů korun. Částka 110 milionů bude směřovat na rozvojová stipendia a tři miliony na zdravotní péči o stipendisty.

Střednědobý výhled financování rozvojové spolupráce počítá s tím, že do roku 2019 bude celková částka každým rokem narůstat o sto milionů, řekl novinářům ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Česko peníze v programu dvoustranné rozvojové pomoci dělí mezi několik prioritních zemí. V letech 2010 - 2017 mezi ně patří Afghánistán, Bosna a Hercegovina, Etiopie, Moldavsko, Mongolsko, Gruzie, Kambodža, Kosovo, Palestina, Srbsko a Zambie. Po roce 2017 se tato skupina zúží na šestici, kterou tvoří Etiopie, Kambodža, Zambie, Bosna a Hercegovina, Gruzie a Moldavsko. Důvodem snížení počtu států je snaha podpořit kvalitu pomoci a lépe ji cílit.

Tento druh dvoustranné rozvojové spolupráce je pouze zlomkem z celkového objemu peněz, které Česko na pomoc v zahraničí vynakládá. Více peněz ČR vynakládá v rámci mnohostranné zahraniční rozvojové spolupráce, kterou zajišťují mezinárodní organizace. Podle údajů České rozvojové agentury loni vydala ČR na rozvojovou pomoc celkem 4,95 miliardy korun.

Rozvojová pomoc zahrnuje projekty, jejichž cílem je vymýtit chudobu a zlepšit životní podmínky v ohrožených regionech. Součástí jsou i stipendia pro studenty z vybraných zemí na českých vysokých školách nebo humanitární pomoc.

Témata:  vláda humanitární pomoc Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:01

Rafah opouští statisíce lidí. Bojí se invaze izraelské armády

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy