Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

GIBS chce navýšit rozpočet o 20 milionů. Ministerstvu financí se to nelíbí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda příští týden ve středu projedná materiál, podle kterého by Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) chtěla navýšit od příštího roku rozpočet o 20 milionů korun. Ministerstvo financí má ale výhrady. Na letošek má inspekce schválený rozpočet přes 278 milionů korun.

Peníze chce GIBS kvůli zvýšení počtu zkoušek spolehlivosti, při kterých se testuje odolnost příslušníků bezpečnostních sborů vůči korupci. Za tímto účelem by do sboru mělo přijít 20 nových pracovníků.

Zkouška spolehlivosti patří mezi výjimečné kompetence GIBS, kterou nikdo jiný nemůže vykonávat. V českém právním řádu existuje od roku 2009. Od té doby GIBS nebo její předchůdce policejní inspekce udělaly 227 zkoušek spolehlivosti, ve 27 případech získaly poznatky o možném protiprávním jednání. Z analýzy pro vládu vyplývá, že loni byly provedeny jen čtyři zkoušky spolehlivosti.

V minulosti se uvažovalo o tom, že by se zkoušky spolehlivosti mohly rozšířit také na lidí působící ve státní správě. Podle podkladů pro vládu ale na základě dosavadní sedmileté praxe nelze rozhodnout o jejich rozšíření. Dalším argumentem proti rozšíření je to, že GIBS nemá dost peněz a lidí.

Zkouška spolehlivosti se nyní může týkat policistů, celníků, vězeňské služby a GIBS. Většinou dosavadních testů ve 179 případech museli projít příslušníci policie.

Témata:  Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vláda Policie ČR Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy