Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamurovi na nože? Tomio je populista a zachází moc daleko. Mám o něj obavy, říká starší bratr

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Starší bratr Tomia Okamury, předsedy hnutí SPD a bojovníka proti migraci a islámu, Hayato se také angažuje v politice. Je členem KDU-ČSL. S bratrem prý ve spoustě věcí nesouhlasí, zároveň se ale nehádají – protože se moc nevídají. Prozradil to v rozhovoru pro MF Dnes.

Hayato Okamura má například velmi odlišný názor na uprchlickou problematiku. Na jednu stranu uznává, že Evropa nemůže přijmout všechny uprchlíky, zároveň se ale domnívá, že je možno v současné situaci postupovat lidsky a solidně, jako to dělá německá kanclářka Angela Merkelováí.

Právě to je bod, ve kterém se bratři zásadně neshodnou. Prý se o tom ale moc nepřou, protože se vzhledem k pracovní vytíženosti vídají, spolu s nejmladším bratrem Osamu, jen při výročí smrti maminky, kdy spolu v rodinném kruhu i se svými potomky rozmlouvají.

Hayato považuje svého mladšího bratra Tomia za osobnost s charismatem. „Pevně věřím tomu, že to v jádru myslí dobře. V poslední době se u něj ale něco zvrtlo. Stal se z něj populista dost těžkého kalibru, jako by ho politika semlela," myslí si.

Tomio, který působí jako poslanec a předseda vlastního hnutí SPD se podle něj chytá všech možností, jak se udržet na politickém výsluní, a to i za cenu, že zajde příliš daleko. Není si prý jistý, zda kvůli práci v politice neztrácí cit pro to, co je správné a lidské. „Mívám o něj obavy," přiznal Hayato.

Ačkoliv je členem lidovců, nepovažuje se za sluníčkáře, ale spíše za křesťanského realistu. A jako takový prý je otevřený pomoci všem lidem, nehledě na rasu, náboženství nebo kulturu. Uznává však také, že v praxi je to občas problém – obzvláště, když přichází zprávy o útocích, jejichž pachatelé jsou muslimové. V tu chvíli prý chápe, že se lidé migrantům a uprchlíkům muslimského vyznání nedovedou otevřít. On sám to prý však považuje spíše za výzvu.

Několika slovy se také zastavil u projektu Nadačního fondu Generace 21, který do Česka přesídlil křesťanské uprchlíky z Iráku. Část z nich sice utekla do Německa Hayato Okamura to přesto nevidí jako „zklamání". Poukázal na to, že tady část uprchlíků zůstala a že tu žije. „Nepokládám to za neúspěch ani za nějaký nevděk. Se skupinou dvaceti iráckých křesťanů jsem se nedávno setkal na Cyrilometodějské pouti na Velehradě," přiznal.

Okamura se také angažuje v Kroměřížské výzvě, která si klade za cíl pomoci vybrat hlavu státu. I proto přišla řeč na současného prezidenta Miloše Zemana. „Jednání pana prezidenta Zemana nese zjevné rysy kolaborace s Putinovou Moskvou. Tak vyspělý národ jako Češi si zaslouží lepšího prezidenta, který jednoznačně potvrdí místo našeho národa v západní civilizaci a nebude zpochybňovat naše členství v NATO a Evropské unii," udeřil tvrdě. On sám prý favorita pro příští volbu má, na Hradě by si představoval někdejšího velvyslance ve Francii Pavla Fischera.

Témata:  Miloš Zeman uprchlíci Tomio Okamura

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy