Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co má společného Ovčáček, Foldyna, Hašek a Škromach? Analytici našli znepokojivou spojitost

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Co mají společného hradní mluvčí Jiří Ovčáček, senátor Zdeněk Škromach nebo hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek? Všichni na svých účtech na sociálních sítích sdílí příspěvky proruských webů. Vyplývá to z nejnovější analýzy think tanku Evropské hodnoty.

Evropské hodnoty v rámci programu Kremlin Watch dlouhodobě upozorňují na ruský vliv v České republice a jeho dopady zpravodajství. V analýze zaměřené na sdílení prokremelských webů na facebooku uvádí, že ač jich je na českém internetu spousta, jejich kvalita, publikační činnost i návštěvnost se značně liší, většina z nich ale nedosahuje úrovně seriózních zpravodajských webů, což je podle analytiků dobrá zpráva.

"Značně znepokojující ovšem je, když se texty vydávané těmito často bizarními weby objeví na facebookových profilech českých politických představitelů. Přitom právě tito lidé by měli cítit skutečnou odpovědnost za to, jaké informace svým voličům a fanouškům poskytují, ať už přímo nebo prostřednictvím sociálních sítí," varují analytici.

V první řadě upozorňují na osobu tiskového mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka. "V minulosti neváhal sdílet například oficiálně Ruskou federací financovaný web Sputnik nebo jeden z hlavních slovenských dezinformačních webů Hlavné správy, který zřejmě Jiří Ovčáček považuje za vhodný prostředek pro pokus o diskreditaci českých veřejnoprávních médií," uvádí analýza.

Poslankyně a nestranice za Hnutí ANO2011 Jana Lorenzová podle expertů také poměrně často sdílí texty prokremelských webů za účelem kritiky české vlády. Nejinak je na tom i poslanec za ČSSD Jiří Foldyna, který "má naopak prostřednictvím těchto webů co říci o politice mezinárodní, například o dění v Sýrii, které je již dlouhodobě častým objektem dezinformační kampaně."

Analýza se zaměřila také na Michala Haška. Ten podle ní nejenže s prokremelskými weby sdílí jejich náklonnost k ruským motorkářským gangům, ale neváhal také sdílet článek z konspiračního webu Aeronet, který velice pečlivě tají svou vlastnickou a redakční strukturu. Podobně je na tom i senátor Zdeněk Škromach.

"Poslanec za ČSSD Stanislav Huml si pro sdílení informací o restrukturalizaci Policie ČR a aféře s ředitelem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertem Šlachtou vybral jeden z nejostřejších dezinformačních webů Protiproud, který funguje pod taktovkou konspirátora Petra Hájka," uvádí se v analýze Evropských hodnot.

Nechybí ani český senátor Jaroslav Doubrava, který byl do roku 2010 členem KSČM. Ten  podle analytiků vyjádřil svůj postoj k imigrační krizi sdílením videa ze serveru Info kurýr. "Z komentáře k videu se například dočteme, že „celý náš národ je veden k poslušné nevědomosti vládnoucímu zločinného režimu, který postupně fašizuje společnost a převádí do rukou oligarchů." Gramatické a stylistické chyby v komentáři jsou dílem jeho původního autora," píší odborníci.

Zmíněn je také poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček kvůli sdílení informací odění na Ukrajině z webu První zprávy, který je prý "typický svým selektivním zpravodajstvím". Obdobně to odnesl i Protiproud, který "není proti srsti ani předsedovi hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomiu Okamurovi. Těžko říct, zda je mu bližší styl vyjadřování autorů na Protiproudu, bizarní, nýbrž chytlavé titulky, nebo samotný obsah mnohdy konspirativních komentářů."

Analytici považují za důležité zmínit také facebookový profil ruského velvyslanectví. "To si pro komunikaci se svými fanoušky zvolilo například sdílení článků ze serverů AC24 nebo Svět kolem nás, které patří na české scéně mezi ty s rozsáhlejší návštěvností, ale také s vysokou mírou dezinformačního obsahu," uvádí analýza.

Témata:  Evropské hodnoty Jiří Ovčáček Michal Hašek

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy