Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rada vysokých škol podpořila turecké akademiky. Čistky v Turecku připomínají totalitu

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Praha - Podle agentury Anadolu turecké ministerstvo školství propustilo 21.738 svých zaměstnanců po celé zemi. Odebralo licence 21.000 učitelům pracujícím v soukromé sféře a zavřelo 626 vzdělávacích institucí, z nichž většina jsou soukromé školy. Turecká vysokoškolská rada(YÖK) nařídila 1577 děkanům státních i privátních univerzit, aby podali rezignaci. Zakázala také akademikům až do odvolání cestovat do ciziny. To vše znepokojilo i české akademiky, kteří svým kolegům vyjádřili podporu.

Rada vysokých škol podpořila turecké akademiky, kterých se dotkly čistky po zmařeném pokusu o vojenský převrat. „Rada VŠ se dále obrací na vládu ČR, aby na základě historických zkušeností Československa s čistkami na vysokých školách v dobách totalitních režimů a při vědomí zásadní role studentů v roce 1989, neváhala a jednoznačně podpořila akademické svobody v Turecku a dále aby ve spolupráci s dalšími zeměmi EU přijala veškerá opatření na podporu turecké akademické obce," stojí v prohlášení.

Rada VŠ je orgánem reprezentace vysokých škol, zaujímá stanoviska a doporučení pro ministerstvo školství v zásadních věcech týkajících se rozvoje, činnosti a zájmů vysokých škol a členů akademické obce.

Turecké akademické obci vyjádřila již dříve podporu Česká konference rektorů (ČKR). Situace podle ní ohrožuje akademické svobody a autonomii škol. „Perzekuce akademických pracovníků univerzit a vysokých škol znepokojuje i Českou konferenci rektorů. „Podporujeme kolegy a přátele z tureckých univerzit a vysokých škol, se kterými nás pojí solidarita, v jejich těžké situaci ohrožující akademické svobody a autonomii škol. Vyjadřujeme zásadní nesouhlas s perzekucí, kterou v současné době jsou nuceni zažívat," uvedl předseda konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na svém facebookovém profilu napsal, že se s českými vysokými školami spojí, zda by případně nenašly místo pro některé turecké experty. „Podle posledních zpráv z Turecka Erdogan po neúspěšném puči utahuje šrouby i v univerzitním prostředí. Podle Guardianu vyhodil 15.000 zaměstnanců Ministerstva školství a 1500 děkanů dostalo žádost, aby rezignovalo. Budu kontaktovat naše VŠ a vědecké instituce, zda nenabídnout některým špičkám místo na našich univerzitách, podobně jako to udělala Masarykova Univerzita se Zubovem. Mohli by to být cení odborníci na blízkovýchodní studia, islamismu, ale i v technických oborech." dodal Bělobrádek na Facebooku.

Propouštění a perzekuce učitelů souvisí s pokusem o převrat v Turecku. Jde o další z kroků v tažení proti příznivcům duchovního Fethullaha Gülena, jehož hnutí provozuje v Turecku řadu škol i sociálních institucí. Tohoto islámského klerika, který dlouhodobě žije v USA, turecká vláda považuje za strůjce pokusu o puč. Podle YÖK by měly univerzity okamžitě zpět do vlasti povolat všechny své zaměstnance, kteří v cizině už pobývají. Rektory vyzvala, aby prověřili členy svých akademických sborů kvůli možnému napojení na Gülenovo hnutí.

Témata:  vysoké školy Turecko vláda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy