Restauratéři jsou kvůli vládním omezením a nevyplácení náhrad podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) v kritické situaci, ještě v horší než při dřívějších vlnách pandemie. Menší podniky evidují ztráty v řádech milionů, větší v řádech desítek milionů korun. V ohrožení je třetina trhu.
ČTK to dnes řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner v reakci na vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) na schůzi Sněmovny. V gastronomii pracuje zhruba 150.000 lidí.
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) za předchozího ministra Karla Havlíčka (ANO) připravilo ve spolupráci s profesními svazy obnovení kompenzačních programů COVID Nepokryté náklady a COVID 2021. Jejich spuštění ale bylo na nové vládě. Síkela v noci uvedl, že si nechal zpracovat analýzu o výplatách z předchozích programů podpor. Dostaly se podle něj hlavně velkým firmám, nikoliv malým a středním. Mimo jiné uvedl, že se nechce vydat cestou výpočtu náhrad podle poklesu obratu o 30 procent. MPO podle něj nyní vytipovává nejvíce postižené segmenty.
Kastner s výroky Síkely nesouhlasí. Předchozí podpora podle něj malé a střední podnikatele zachránila. Upozornil, že gastronomie je nejvíce zasaženým odvětvím. Provozovatelé stravovacích provozů podle něj v listopadu v dobré víře podnikání na základě vládních nařízení omezili s tím, že měli vyjednané náhrady. Nyní jsou připraveni v případě, že jim stát kompenzace nevyplatí, podat žaloby. Kastner dodal, že podnikatelé mají zdokumentované ztráty a záležitost také projednanou s právníky. "Naše pozice je sebevědomá," řekl.
Restauratéři jsou ale podle Kastnera připraveni jednat s vládou kdykoliv. I v zájmu ministrů by podle něj měl být dialog. Ve chvíli, kdy podnikatelé čelí omezením a nemají výhled na kompenzace, ztrácejí také důvod opatření respektovat, uvedl dále.
Do restaurací, barů či klubů mají v současné době vstup povolen jen lidé, kteří se prokážou dokončeným očkováním nebo proděláním nemoci covid-19 v posledním půl roce. U stolu může sedět maximálně šest hostů, netýká se to členů jedné domácnosti. Lidé musejí být usazeni tak, aby od sebe měli odstup alespoň 1,5 metru. Mezi 29. prosincem a 2. lednem mohli být u stolu maximálně čtyři hosté. Vánočních večírků se mohlo v tomto období účastni nejvýše 50 lidí.
Témata: restaurace
Související
5. července 2023 21:05
11. května 2023 17:51
11. března 2023 16:19
2. listopadu 2022 9:07
15. září 2022 13:11
6. července 2022 20:53