Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je koronavirus na pečivu? Stát nechal provést testy. Tady je výsledek

Je zdravější pečivo bílé, nebo tmavé?
Je zdravější pečivo bílé, nebo tmavé?
Foto: Pixabay

Stát si nechal udělat test pečiva na koronavirus, virus v něm jihlavská veterinární laboratoř nenašla. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Ministerstvo dlouhodobě uvádí, že se virus potravinami nepřenáší. Také výrobci ujišťují, že mají dobré ochranné postupy.

Laboratoř v Jihlavě test provedla na žádost Státní zemědělské a potravinářské inspekce experimentálně, nešlo o úředně odebrané vzorky. "Výsledky testování Státního veterinárního ústavu Jihlava potvrdily stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, tedy byly negativní," dodal mluvčí. Doplnil, že laboratoř testovala zejména tukové rohlíky, dále chleba, raženky, grahamové rohlíky a rohlíky se sýrem.

Podle evropského úřadu ukazují i zkušenosti z epidemií způsobených jinými koronaviry, jako je SARS nebo MERS, že se virus prostřednictvím potravin nepřenáší. "Dle současných znalostí popsaných cest přenosu koronavirů a jejich nízkou schopností přežít ve venkovním prostředí je nepravděpodobné, že by dovážené zboží jako potraviny, spotřební zboží, hračky, oblečení atd. mohly být zdrojem infekce. Obecně platí, že lidské koronaviry nepřežívají na suchém povrchu," dodalo ministerstvo.

O používání přísných hygienických standardů navíc hovoří nejenom Potravinářská komora ČR, ale i výrobci. Například La Lorraine Bakery, která vyrábí kaiserky, nebalené bagety nebo donuty, uvedla, že zpřísnila opatření při výrobě. "Důležitá informace pro spotřebitele je, že se naše pečivo dopéká na prodejnách našich odběratelů při teplotách, které přesahují 160 stupňů Celsia, což je prostředí, které je pro viry likvidační. Všechny výrobky rozesíláme prodejnám zabalené," uvedl generální ředitel firmy Miroslav Bulín.

Obchodníci v posledním měsíci zabezpečovali s ohledem na možnosti trhu ochranné prostředky pro své zaměstnance. Musejí zajišťovat pravidelnou dezinfekci v prodejnách, u pokladen instalovali ochranná plexiskla, museli vyrobit cedule s upozorněními pro zákazníky, včetně značení dodržování bezpečných odstupů u pokladen. Mají vyšší spotřebu jednorázových rukavic, v mnoha případech zákazníkům poskytují v prodejnách dezinfekci na ruce.

Témata:  pečivo Ministerstvo zemědělství České republiky SZPI koronavirus (coronavirus) COVID-19

Související

Aktuálně se děje

22. dubna 2025 13:06

Trump jen potvrdil nevyhnutelné: USA nebyly a nejsou schopné bránit Evropu

Spojené státy už nejsou schopny plnit roli garanta míru a stability nad Evropou – a svět si toho začíná všímat. Je to symptom hlubšího geopolitického posunu, který se v posledních letech stává nepřehlédnutelným. Místo rozhodného lídra vidíme Washington, který ustupuje, slibuje a následně se vymlouvá.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy