Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je koronavirus na pečivu? Stát nechal provést testy. Tady je výsledek

Je zdravější pečivo bílé, nebo tmavé?
Je zdravější pečivo bílé, nebo tmavé?
Foto: Pixabay

Stát si nechal udělat test pečiva na koronavirus, virus v něm jihlavská veterinární laboratoř nenašla. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Ministerstvo dlouhodobě uvádí, že se virus potravinami nepřenáší. Také výrobci ujišťují, že mají dobré ochranné postupy.

Laboratoř v Jihlavě test provedla na žádost Státní zemědělské a potravinářské inspekce experimentálně, nešlo o úředně odebrané vzorky. "Výsledky testování Státního veterinárního ústavu Jihlava potvrdily stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, tedy byly negativní," dodal mluvčí. Doplnil, že laboratoř testovala zejména tukové rohlíky, dále chleba, raženky, grahamové rohlíky a rohlíky se sýrem.

Podle evropského úřadu ukazují i zkušenosti z epidemií způsobených jinými koronaviry, jako je SARS nebo MERS, že se virus prostřednictvím potravin nepřenáší. "Dle současných znalostí popsaných cest přenosu koronavirů a jejich nízkou schopností přežít ve venkovním prostředí je nepravděpodobné, že by dovážené zboží jako potraviny, spotřební zboží, hračky, oblečení atd. mohly být zdrojem infekce. Obecně platí, že lidské koronaviry nepřežívají na suchém povrchu," dodalo ministerstvo.

O používání přísných hygienických standardů navíc hovoří nejenom Potravinářská komora ČR, ale i výrobci. Například La Lorraine Bakery, která vyrábí kaiserky, nebalené bagety nebo donuty, uvedla, že zpřísnila opatření při výrobě. "Důležitá informace pro spotřebitele je, že se naše pečivo dopéká na prodejnách našich odběratelů při teplotách, které přesahují 160 stupňů Celsia, což je prostředí, které je pro viry likvidační. Všechny výrobky rozesíláme prodejnám zabalené," uvedl generální ředitel firmy Miroslav Bulín.

Obchodníci v posledním měsíci zabezpečovali s ohledem na možnosti trhu ochranné prostředky pro své zaměstnance. Musejí zajišťovat pravidelnou dezinfekci v prodejnách, u pokladen instalovali ochranná plexiskla, museli vyrobit cedule s upozorněními pro zákazníky, včetně značení dodržování bezpečných odstupů u pokladen. Mají vyšší spotřebu jednorázových rukavic, v mnoha případech zákazníkům poskytují v prodejnách dezinfekci na ruce.

Témata:  pečivo Ministerstvo zemědělství České republiky SZPI koronavirus (coronavirus) COVID-19

Související

Aktuálně se děje

30. března 2025 21:47

Česko reaguje na další ohnisko slintavky a kulhavky na Slovensku

Jen několik desítek kilometrů od hranic s Českem panuje podezření na slintavku a kulhavku na farmě. V neděli o tom informoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). V reakci má podle jeho slov dojít ke zpřísnění opatření na hranicích se Slovenskem.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační foto

Žloutenka v Česku na vzestupu. Odborníci varují před dalším šířením

Česká republika čelí významnému nárůstu počtu případů virové hepatitidy A, známé jako infekční žloutenka či nemoc špinavých rukou. Podle údajů Státního zdravotního ústavu bylo do 28. března 2025 zaznamenáno již 320 případů této nemoci. Tento alarmující trend navazuje na loňský rok, kdy bylo v zemi evidováno 636 nakažených, přičemž dva lidé nákaze podlehli. Vývoj naznačuje, že se infekce šíří napříč celou republikou a podle dat Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) je patrný nárůst i v dalších zemích světa.