Služeb veřejného stravování využilo podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) v prvním čtvrtletí letošního roku o deset procent více hostů než ve stejném období předpandemického roku 2019. Oživení u ubytování je pomalejší, obsazenost pražských hotelů je stále zhruba o polovinu nižší než před koronavirovou krizí. Vyplývá to ze společných zjištění AHR a společnosti Data Servis – informace. AHR je dnes zveřejnila v tiskové zprávě zaslané ČTK.
Nejenže návštěvnost podniků veřejného stravování překonala v prvních třech měsících letošního roku úroveň předkrizového období, na dřívější hodnoty se dostávají i počty zahraničních hostů. V prvním čtvrtletí tvořili 11 procent všech zákazníků, když v roce 2019 jejich podíl činil 12 procent. V prvním roce pandemie přitom zaznamenali čeští gastronomové podle AHR zhruba padesátiprocentní úbytek hostů z ciziny, loni už tvořili asi deset procent návštěvníků.
Data Servis a AHR srovnávaly návštěvnost v prvním čtvrtletí i vůči posledním třem měsícům loňského roku. Letos si tak nejvíce polepšily podniky zaměřené na jídlo a pivo, do kterých mezičtvrtletně přišlo až o polovinu hostů více. Kavárnám vzrostla návštěvnost o 35 procent. Zákazníci se naopak zatím příliš nevracejí do restaurací nejvyšší cenové kategorie.
Tržby stravovacím zařízením letos od ledna do března proti stejnému období roku 2019 vzrostly o 17 procent, proti loňskému prvnímu kvartálu byly přibližně desetkrát vyšší. V uplynulém roce ale mohly restaurace občerstvení prodávat jen přes výdejní okna nebo rozvoz. Ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku gastronomové utržili o 29 procent více.
Přestože tržby rostou, je podle údajů AHR znatelný příklon hostů k úsporám. Útrata v prvních třech měsících letošního roku proti poslednímu čtvrtletí loňského roku klesla v průměru o tři procenta.
Obsazenost pražských hotelů od ledna do března dosáhla zhruba 30 procent, proti stejné době uplynulého roku to bylo o 22,5 procenta více. Průměrná cena se proti minulému roku zvedla asi o 20 eur (zhruba o 500 Kč), vyplývá ze zprávy STR Global, kterou AHR pravidelně zveřejňuje. Česká metropole se tak v průměrné ceně stále nedostává na konkurenční destinace, jako jsou Vídeň, Budapešť a Berlín. Průměrná cena v hotelech v hlavním městě Rakouska je totiž při stejné obsazenosti o 21 eur vyšší. Podobná situace je i v tržbách za pokoj, kde je mezi Prahou a Vídní rozdíl šest eur (asi 150 Kč).
Restaurace i hotely fungují v České republice v současné době bez zásadních omezení. Hosté pro vstup nepotřebují žádný doklad o očkování proti koronaviru nebo prodělání nemoci covid-19 jako v předchozích měsících, nemusejí v nich nosit ani respirátory.
Témata: restaurace
Související
5. července 2023 21:05
11. května 2023 17:51
11. března 2023 16:19
2. listopadu 2022 9:07
15. září 2022 13:11
6. července 2022 20:53