Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Restauratéři očekávají pozitivní vliv rozvolnění, někdy s ním počítají od středy

Restaurace, ilustrační foto
Restaurace, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Pražští restauratéři, které dnes ČTK oslovila, očekávají pozitivní vliv uvolnění protiepidemických opatření. Změny se pravděpodobně projeví ale až se zpožděním, prudký nárůst návštěvnosti nečekají. Jsou připraveni na dotazy hostů ohledně nových pravidel.

Někde počítají s tím, že povinnost kontrolovat při vstupu doklad o dokončeném očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce přestane platit od středy, zjistila ČTK.

Nová pravidla, která zruší prokazování se takzvanými covidovými certifikáty, budou podle ministerstva zdravotnictví platit od půlnoci ze středy na čtvrtek. Ve středu je projedná vláda. ČTK to dnes řekl mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob. Nejvyšší správní soud minulý týden rozhodl, že podmiňovat vstup do stravovacích a ubytovacích služeb, hudebních klubů či kasin je nezákonné. Mimořádné opatření podle výkladu ministerstva zdravotnictví ruší od půlnoci 9. února.

"V Manifestu se chystáme na to, že od středy 9. února přestane platit povinnost prokazovat očkovací certifikát a bezinfekčnost při návštěvě restaurace. Držíme se při tom vyjádření premiéra (Petra) Fialy (ODS) z 2. února, které bylo široce medializováno, a k tomuto datu se veřejnost upíná. Lidé, pro které dosud platilo omezení, se určitě na středu těší," uvedla za pražský gastronomický koncept Manifesto Radka Ondráčková.

Vliv na návštěvnost nechtěla Ondráčková předjímat. "Hlavně budeme zvědaví, zda se to (rozvolnění) odrazí na víkendových dnech," řekla. Od zákazníků očekává zvýšenou frekvenci dotazů na podmínky vstupu. Obsluze se bez nutnosti kontroly dokladů bude podle Ondráčkové přirozeněji s návštěvníky konverzovat například o přípravě jídla nebo doporučení sezonního nápoje k vybranému menu. Personál si na kontrolu QR kódů sice zvykl, ale necítil se úplně "ve své kůži", dodala.

Celé odvětví gastronomie pociťuje podle spolumajitele vinných barů Vinograf Jana Horešovského dopady nejistoty vyvolaných epidemickou situací a vládními restrikcemi. Nejistota panuje u provozovatelů i hostů. "Vliv všech změn, zejména těch rozvolňovacích, mívá obvykle relativně delší setrvačnost. Vláda v poslední době vysílá signály, že pandemickou situaci již nehodlá řešit restrikcemi, což může mít s určitým zpožděním pozitivní vliv na chování hostů, nicméně některé jejich nové návyky mohou být dlouhodobé nebo i trvalé," uvedl.

Horešovský upozornil, že restauratéry nyní spíše trápí netečný postoj vlády ke kompenzacím. Minulí ani současní ministři podle něj zjevně nespojují omezení se samozřejmostí náhrad, břemeno řešení situace tím přenášejí na podnikatele a jejich zaměstnance. "V této souvislosti aktuálně pozorujeme velký nárůst zavřených provozoven služeb, obchodů i gastropodniků, to je bohužel současná realita," doplnil. Program podpory pro podnikatele zasažené v souvislosti s pandemií by měl být také předmětem středečního jednání vlády.

Témata:  restaurace

Související

Aktuálně se děje

12:24

Počasí zaúřaduje. K intenzivnímu sněžení se přidá i další jev

Na Moravě a ve Slezsku může napadnout ještě o pár centimetrů více, než se původně předpokládalo. Vyplývá to z nejnovějšího znění výstrahy, v němž Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upřesnil její časovou a územní platnost. Meteorologové zároveň přidali varování před silným větrem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy