Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Národní divadlo Brno obdrželo nejvíc nominací na prestižní Cenu Divadelních novin

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Facebook

Brno – Národní divadlo Brno se letos stalo nejúspěšnějším divadlem v České republice v počtu nominací na prestižní Cenu Divadelních novin. Jednu z nominací dokázalo proměnit a zvítězilo v kategorii Hudební divadlo.

V neděli 9. října se v pražském Divadle Alfred udělovaly Ceny Divadelních novin. Národní divadlo Brno se letos pyšní třemi nominacemi na tuto důležitou cenu. Získalo nominace v kategorii Taneční a pohybové divadlo za choreografii k inscenaci Petite Mort. Herečka Hana Tomáš Briešťanská byla nominována za roli Štěpky v inscenaci Petrolejové lampy a třetí a vítěznou nominací pro NdB je za inscenaci Epos o Gilgamešovi / Dido a Aeneas. Brněnská scéna se tak stala nejúspěšnějším divadlem v České republice v počtu nominací.

Dirigent Marko Ivanovič a režisér Jiří Heřman (oba kmenoví umělci NdB) vybojovali cenu v kategorii Hudební divadlo za Epos o Gilgamešovi / Dido a Aeneas. O vítěsztví rozhodla odborná porota složená z jednadvaceti členů. Ceny se udělují v sedmi kategoriích za tvůrčí divadelní počiny v uplynulé sezóně. Mezi oceněné umělce patří Ivan Trojan, Kamila Polívková, Cécile Da Costa, Zdeněk Merta a další.

Inscenace, která už byla oceněna titulem Sukces měsíce května 2016 v Divadelních novinách, vychází z babylonského Eposu o Gilgamešovi, jenž je považován za nejstarší slovesnou památku světové kultury. Příběh nelítostného vládce Uruku Gilgameše se stal inspirací k jednomu z vrcholných děl českého hudebního skladatele Bohuslava Martinů. Druhou část inscenace tvoří opera anglického barokního skladatele Henryho Purcella, který se inspiroval velkým milostným příběhem tragické lásky kartaginské královny Dido k trojskému hrdinovi Aeneovi.

Oceněnou inscenaci Epos o Gilgamešovi / Dido a Aeneas budou mít diváci možnost vidět 15., 16. a 18. listopadu v Janáčkově divadle.

Témata:  Národní divadlo Brno divadla

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy