Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Národní divadlo Brno uvede Dvořákovu operu Čert a Káča

Mahenovo divadlo v Brně
Mahenovo divadlo v Brně
Foto: Facebook

Brno – Třetí premiéra Janáčkovy opery v této sezóně je určeno pro celou rodinu. Národní divadlo Brno uvádí Dvořákovu pohádkovou operu Čert a Káča v režii Jiřího Heřmana a pod taktovkou Jakuba Kleckera. Soubor se po dlouhé době vydá na prkna Mahenova divadla, kde ovládne nejen jeviště, ale i zákulisí.

Mladý učitel a spisovatel Adolf Wenig v roce 1897 vyhrál první cenu v soutěži Národního divadla s libretem Čert a Káča. V té době téměř šedesátiletý Antonín Dvořák se plně věnoval symfonickým básním, s nimiž slavil nejen český, ale i mezinárodní úspěch. Po přečtení Wenigova libreta se však v českém skladateli probudila opět touha po opeře.

Wenig v libretu Čert a Káča vychází z pohádky Boženy Němcové. Důležitou inspirací mu však byla i Balada o nebohém ďáblu Ladislava Quise. V ní se Káča objevila poprvé jako mnohem sympatičtější postava – upovídané, ale energické děvče, jehož největší vášní je tanec. Ten se prolíná celou operou – valčík, polka, tanec v pekle nebo stylizovaná polonéza. Významnou složkou hudby jsou takzvané příznačné motivy. Premiéra Čerta a Káči v Národním divadla v listopadu 1899 měla velký úspěch a dočkala se dvaceti repríz.

V inscenaci Čerta a Káči v NdB se poprvé v roli sólistů představí zpěvačka Václava Krejčí Housková jako Káča a Roman Hoza jako její čertovský partner Marbuel. Janáčkova opera na inscenaci také opět spolupracuje s Dětským sborem Brno, který aktuálně spoluúčinkuje v inscenacích Hry o Marii a Carmen. K inscenaci byly také vytvořeny speciální omalovánky pro děti Jany Smetanové, které využívají scénických návrhů Pavla Svobody.

Premiéra Čerta a Káči se uskuteční 10. prosince v Mahenově divadle. Nejbližší reprízy jsou plánovány na 11., 22. a 30. prosince.

Témata:  Národní divadlo Brno Mahenovo divadlo Antonín Dvořák

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy