Blade Runner 2049: Sní Harrison Ford stále o elektronických ovečkách? (1:38) | video: YouTube

Výrazem kult se velmi často plýtvá. Pokud ho ale použijeme ve spojení s ponurým mistrovským dílem Ridleyho Scotta (Gladiátor), nemůžeme se zmýlit. Vždyť jak jinak popsat velkého Blade Runnera – filozofickou sci-fi, ve které jsou androidi postaveni mimo zákon a likvidováni speciálními jednotkami Blade Runnerů? Film, jehož vizuální stránka fascinuje dodnes? Snímek, který zkoumá hranici mezi člověkem a strojem a zároveň nabízí nervy drásající akci? Vangelisovou hudbou doprovázenou legendu, jíž mnoho kritiků hodnotí jako jeden z nejlepších filmů vůbec? Jinak to opravdu nejde.

S myšlenkou navázat na ve své podstatě uzavřený příběh Ricka Deckarda přišel krátce po uvedení Promethea (2012) sám Scott. Po několika letech plánování a dohadů se britský všeuměl nakonec rozhodl zrežírovat pokračování Vetřelce a k nové kapitole z antiutopické budoucnosti pouze napsat scénář. Právo projekt vést si poté vydobyl Kanaďan Denis Villeneuve (Nepřítel). Že je volbou správnou, dokázal letos v listopadu s chytrou sci-fi Příchozí. K projektu byli kromě Forda přizváni Ryan Gosling (momentálně září v muzikálu La La Land), Robin Wright (seriál Domek z karet) Dave Bautista (Strážci Galaxie) či Jared Leto (Obchodník se smrtí), od něhož můžeme pravděpodobně očekávat hlavní robotickou roli. Snad tento výborný herec ukáže, že jeho letošní pojetí komiksového superpadoucha Jokera byl pouze ojedinělý přešlap.

 

O filmu prakticky nic nevíme, tvůrci vše drží ne pod obyčejnou pokličkou, nýbrž přímo jako v papiňáku. Proto se nemůžeme divit, že pondělní teaser trailer neodhalil téměř nic. V jedné a půl minutě se dozvíme, že Deckard žije a že ho kdesi v jeho zapadlém úkrytu na konci světa vyhledá postava Ryana Goslinga (hlavní hrdina nového filmu). Co víme dále? Replikanti stále zlobí, čínská kultura je nadále v rozmachu a znečištění ovzduší nezmizelo, spíš ještě zhoustlo. Tradiční přísady tedy v receptu zůstaly.

Předlohou původního filmu je kniha geniálního amerického scifisty Phillipa K. Dicka s názvem Sní androidi o elektronických ovečkách? Ta se od své adaptace v několika ohledech značně odlišuje, rozhodně není tak akční. Obě díla jsou ale svá a obě se řadí do zlatého fondu světového umění.


Blade Runner: 2049 bude mít premiéru v červnu příštího roku.

– Globe24.cz

100

Sepultura na Metalfest nepřijede... fanoušky přesto její řádění nemine

Čtěte dále