reklama

Harrison Ford získal získal před několika dny ocenění od organizace Conservation International, neziskové ekologické skupiny, se kterou už 26 let spolupracuje.

Herec je známým zastáncem ekologické a environmentální ochrany. Při přebírání ceny se proto rozhodl veřejně vyjádřit k aktuálnímu dění a americké administrativě – aniž by přitom přímo zmínil prezidenta Donalda Trumpa.

„V této zemi čelíme bezprecedentnímu okamžiku," varoval Ford. „Dnešní největší hrozba není změna klimatu, ani znečištění, nejsou to záplavy nebo požáry. Největší hrozba je, že v čele důležitých s*aček stojí lidé, kteří nevěří ve vědu.“

Kritizoval ty politiky, kteří dovolili, aby „jejich vlastní politické nebo ekonomické záměry znevažovaly nebo zlehčovaly zdravé vědecké chápání příčin a vlivů lidského tlaku na životní prostředí". Jeho slova cituje magazín Hollywood Reporter.

„Jsem tady dnes večer z jednoho důvodu: hluboce se zajímám o svět přírody. Není to o mně, vůbec to není o mně, je o tom druhém světě, který necháváme za sebou," řekl herec. 

„Pokud nezastavíme ničení přírody, na ničem jiném už nebude záležet. Nezáleží na pracovních místech, na naší ekonomice, nezáleží na naší svobodě a etice, vzdělání a potenciálu našich dětí a ani na prosperitě. Pokud zničíme schopnost zdravého přírodního světa živit lidstvo, na ničem jiném už záležet nebude,“ připomněl.

Ford také tvrdí, že právě jeho aktivita v oblasti životního prostředí je jedna z nejdůležitějších věcí v jeho životě. „Příroda nepotřebuje lidi, to lidé potřebují přírodu,“ zdůraznil.