Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rudé trenky nad Hradem? Kauzy se chytili i čeští divadelníci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Trenýrkový počin skupiny Ztohoven má dohru nejen v soudních síních, ale také v divadelním světě. Opereta v režii Vladimíra Morávka z brněnské Husy na provázku s názvem "Včera jsme to spustili" bude mít svou pražskou premiéru v sídle právnické fakulty UK.

Tři členové Ztohoven vyměnili standartu za trenýrky v září 2015 na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Čelí za to obžalobě z výtržnictví, poškozování cizí věci a krádeže, za což jim hrozí až tři roky vězení. Podle žalobkyně mimo jiné poškodili hradní střechu. Soud se k případu vrátí počátkem dubna.

Již 14. února však kauza ožije v atriu právnické fakulty, kterému studenti říkají bazén. Autoři operety se inspirovali nejen soudním spisem, ale i "vášnivými reakcemi občanů České republiky".

Představení bude předcházet diskuse s právníky. ČTK to za organizátory akce "Trenky na Právech" sdělila Aneta Doušová.

Při diskusi nazvané "Chceme rudé trenky nad Hradem?" se sejdou bývalý předseda Senátu Petr Pithart, prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch, člen katedry trestního práva pražské právnické fakulty Vladimír Pelc a expert na mediální právo, advokát Aleš Rozehnal. Budou se zamýšlet nad otázkou, zda byl skutek Ztohoven trestným činem nebo přestupkem, či svobodným vyjádřením názoru uměleckou formou.

Témata:  Ztohoven divadlo Husa na provázku Miloš Zeman Pražský Hrad

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy