Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Film o Miladě Horákové se v kinech objeví v listopadu. Režisér Mrnka na něm pracoval devět let

„Milada Horáková - barva“ od Cassius Chaerea – Vlastní dílo. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
„Milada Horáková - barva“ od Cassius Chaerea – Vlastní dílo. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Karlovy Vary - 31. říina bude mít premiéru film Milada od režiséra, scenáristy a producenta Davida Mrnky. Celovečerní drama pojednává o Miladě Horákové, kterou komunisté po vykonstruovaném procesu v roce 1950 popravili. Mrnka snímek připravoval devět let.

Snímek začal točit loni v listopadu, do titulní role obsadil izraelsko-americkou herečku Ayelet Zurerovou (Mnichov, Muž z oceli, Andělé a démoni, Daredevil, Ben-Hur). Ve filmu se objeví také Aňa Geislerová v roli soudkyně Ludmily Brožové, manžela titulní hrdinky ztvárnil Američan Robert Gant. Předsedu vlády Klementa Gottwalda hraje Jiří Vyorálek, který ho ztvárnil už v cyklu České století. 

Podkladem ke scénáři Mrnkovi byly materiály, které mu poskytla Horákové dcera Jana Kánská, na scénáři spolupracovalo několik odborných poradců. "Film už je nastříhán, děláme jen zvukovou postprodukci a nahrávání hudby Aleše Březiny. Za kamerou byl Martin Štrba, architektem Milan Býček a kostýmní výtvarnicí Simona Rybáková," řekl dnes Mrnka na prezentaci v Karlových Varech.

Pro Geislerovou to byla první možnost zahrát si reálnou žijící osobu. "Vycházíte přitom z toho, jak vypadala či mluvila, znáte její dikci. Byl to pro mě až divadelní úkol. A jelikož nedělám divadlo, tak jsem si to užila," řekla herečka. Zatímco obrazové záznamy z procesu existují, soudkyně Brožová se na nich takřka neobjevuje. "Zvukový záznam jsem ale slyšela mnohokrát," dodala. Její výjimečný patos byl přenositelný i do angličtiny.

Točilo se v angličtině s českým akcentem. Ta americká část se na to prý připravovala šest měsíců, dodal filmař, který žije v USA. Česko opustil po maturitě, v Austrálii vystudoval film a za prací se přesunul do zákulisí amerických filmů a televizí. Produkoval zprávy pro televize CNN, BBC a podílel se na přípravách pořadu Larry King Live.

Témata:  Milada Horáková Aňa Geislerová kultura

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy