reklama

Dnešní akce, která se koná na Den památky obětí komunistického režimu, je zakončením týdenní kampaně Jdu s hlavou vztyčenou, kterou uspořádala platforma Bez komunistů. Symbolem připomínky je trikolora, kterou obepíná konopný provázek jako symbol oprátky.

Historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů připomenul i další výročí připadající na 27. června - 70. výročí násilného sloučení sociální demokracie a Komunistické strany Československa. „Sociální demokracie si zřejmě nepamatuje svoji vlastní minulost," řekl.

Také účastníci dnešní vzpomínkové akce v pankrácké věznici se kriticky vyjadřovali k současné politické situaci. Zástupci pravice připomněli, že právě v tento den vzniká vláda s podporou komunistů.

Organizátoři akce na Kampě zahájili týdenní kampaň minulou středu. V sobotu se uskutečnila společná celodenní hladovka za oběti komunistického režimu, která připomněla 1460 lidí zabitých komunisty. O den později se na Kampě konalo Čtení jmen lidí zabitých komunisty, debata na téma Proč jsme se nevyrovnali s komunismem a tematický večer věnovaný Horákové.

Kampaň Jdu s hlavou vztyčenou odstartovala před týdnem. Její název odkazuje na slova Horákové v dopise napsaném v den její popravy - 27. června 1950.

Podle pořadatelů se ke vzpomínkové akci připojili lidé v dalších městech Česka i ve světě, například ve Washingtonu.