reklama

Kresbu Dvě ležící od Gustava Klimta, od jehož úmrtí před týdnem uplynulo 100 let, a další tři díla malíře Egona Schieleho, jehož sté výročí smrti si Rakousko připomene v říjnu, zapůjčila linecké Nové galerii v roce 1951 Olga Jägerová. Když její dědicové v roce 2006 požádali o vrácení dvou kreseb, akvarelu a olejomalby, díla se nepodařilo najít.

Několik let pak vedli dědici Jägerové právní bitvu s nástupcem linecké Nové galerie, muzeem Lentos. Soud jim nakonec přiřknul odškodné v celkové výši 8,31 milionu eur (211 milionů Kč).

Nyní se ovšem podařilo Klimtovu kresbu najít. Podle linecké radnice si ji přisvojila sekretářka galerie a od svého odchodu do důchodu v roce 1977 ji schovávala ve skříni. Žena zemřela v prosinci loňského roku. Ve své závěti vyslovila přání, aby se dílo vrátilo zpět městu. Zároveň v poslední vůli napsala, že v 70. letech přišla na nesrovnalosti v dokumentaci galerie a její ředitel jí Klimtovu kresbu nabídl výměnou za mlčení. Dědicové zesnulé sekretářky dílo v polovině letošního ledna vrátili městu.

Kresba Dvě ležící bude od pátku k vidění v lineckém muzeu Lentos na výstavě "1918 - Klimt.Moser.Schiele: Sebrané krásky", která vznikla u příležitosti stého výročí úmrtí Gustava Klimta, Kolomana Mosera a Egona Schieleho. Podle starosty hornorakouské metropole Klause Lugera jej Linec hodlá poté vrátit dědicům Olgy Jägerové, pokud oni vrátí poměrnou část odškodnění, které jim muselo město na základě soudního rozhodnutí před časem vyplatit.

Dvě ležící jsou přitom - alespoň co do výše vyplaceného odškodnění 66.000 eur (1,7 milionu Kč) - nejméně cenným dílem ze zmizelé čtveřice. Kde je olejomalba Mrtvé město (Tote Stadt), akvarel Mladý muž (Junger Mann) a kresba Pár (Paar), které vytvořil Egon Schiele, stále není jasné. Podle linecké radnice ale teď existuje naděje, že se podaří najít i je.