Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filmový festival ve Varech končí. Cenu získali Mádl, Trojan i Owen

Jiří Bartoška v Karlových Varech 2024.
Jiří Bartoška v Karlových Varech 2024.
Foto: Herminapress

Hlavní cenu na karlovarském filmovém festivalu dnes získal britský dokumentární film "Náhlý záblesk hlubších věcí" od režiséra Marka Cousinse. Režisér obdržel Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky za portrét významné postavy britského moderního umění, malířky Wilhelminy Barns-Grahamové.  

V hlavní soutěži bylo hodnoceno 12 snímků. Cenu za režii získala singapurská režisérka Nelicia Lowová za svůj celovečerní debut "Na kordy", který vypráví příběh mladého šermíře Jieho a jeho snu znovu se setkat se starším bratrem Hanem, který je ve vězení za zabití soupeře během šermířského zápasu.

Zvláštní cenu poroty, spojenou s odměnou 15 000 dolarů, obdržel norský film "Až na věky" režisérky Liljy Ingolfsdottirové, který se zabývá rozpadem manželství a hledáním ženské identity. Norská herečka Helga Gurenová byla oceněna za svůj výkon v tomto filmu. Cenu za mužský herecký výkon si rovným dílem rozdělili Nizozemci Ton Kas a Guido Pollemans za role ve filmu "Host a ryba třetího dne".

Zvláštní uznání poroty získaly dva filmy - koprodukční snímek "Xoftex" německého režiséra Noaze Deshe, který se odehrává v uprchlickém táboře v Řecku, a český celovečerní film "Mord" režiséra Adama Martince.

Diváckou cenu deníku Právo získal snímek "Vlny" režiséra Jiřího Mádla, který byl po uvedení na festivalu oceněn mnohaminutovým potleskem vestoje.

V sekci Proxima získal hlavní cenu koprodukční film "Cizinec" čínského režiséra Čeng-fan Janga. Zvláštní cenu poroty této sekce obdržel debutový film "Když přišla noc" režiséra Paola Tizóna, odehrávající se v prostředí latinskoamerické armády. Zvláštní uznání Proxima obdrželi tvůrci slovenského filmu "Od marca do mája".

Karlovarský filmový festival letos představil 177 hraných i dokumentárních filmů. V hlavní soutěži byly dva české snímky - "Mord" režiséra Adama Martince a "Světýlka" režisérky Beáty Parkanové. Příští, 59. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se uskuteční od 4. do 12. července.

Herci Clive Owen a Ivan Trojan dnes převzali Cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Clive Owen na festivalu uvedl film "Na dotek", za který získal Zlatý glóbus, cenu BAFTA a nominaci na Oscara. Ivan Trojan, oceněný za mimořádný přínos české kinematografii, připomněl film "Karamazovi" z roku 2008.

Trojan, sedminásobný držitel Českého lva, je jednou z největších českých filmových hvězd posledních desetiletí. Je známý svými rolemi v Dejvickém divadle, filmech a televizi. Kromě Českých lvů získal divadelní ceny Thálie a Cenu Alfréda Radoka.

Clive Owen začal svou kariéru v Young Vic Theatre Company v Londýně, po debutu ve filmu "Vroom" v roce 1988 se prosadil v televizních filmech a seriálech. Hrál v mnoha úspěšných filmech, jako jsou "Král Artuš", "Sin City - Město hříchu", "Potomci lidí" a další. V roce 2021 ztvárnil Billa Clintona ve třetí sérii "American Crime Story". 

Témata:  Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Související

Aktuálně se děje

5:36

Životní rána: Halina Pawlowská otevřeně o rodině i ztrátě blízkého člověka

Spisovatelka Halina Pawlowská se v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS loni svěřila, že její otec měl jedinou starost – svobodnou Ukrajinu. „Já kdybych flámovala po nocích nebo si domů v 15 letech přivedla kluka, bylo by to všem jedno,“ prozradila moderátorce Radce Červinkové. V rozhovoru se také zmínila o ztrátě blízkého přítele, kterou musela překonat.

Zdroj: Pavlína Hermannová

Další zprávy