Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filmový festival ve Varech končí. Cenu získali Mádl, Trojan i Owen

Jiří Bartoška v Karlových Varech 2024.
Jiří Bartoška v Karlových Varech 2024.
Foto: Herminapress

Hlavní cenu na karlovarském filmovém festivalu dnes získal britský dokumentární film "Náhlý záblesk hlubších věcí" od režiséra Marka Cousinse. Režisér obdržel Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky za portrét významné postavy britského moderního umění, malířky Wilhelminy Barns-Grahamové.  

V hlavní soutěži bylo hodnoceno 12 snímků. Cenu za režii získala singapurská režisérka Nelicia Lowová za svůj celovečerní debut "Na kordy", který vypráví příběh mladého šermíře Jieho a jeho snu znovu se setkat se starším bratrem Hanem, který je ve vězení za zabití soupeře během šermířského zápasu.

Zvláštní cenu poroty, spojenou s odměnou 15 000 dolarů, obdržel norský film "Až na věky" režisérky Liljy Ingolfsdottirové, který se zabývá rozpadem manželství a hledáním ženské identity. Norská herečka Helga Gurenová byla oceněna za svůj výkon v tomto filmu. Cenu za mužský herecký výkon si rovným dílem rozdělili Nizozemci Ton Kas a Guido Pollemans za role ve filmu "Host a ryba třetího dne".

Zvláštní uznání poroty získaly dva filmy - koprodukční snímek "Xoftex" německého režiséra Noaze Deshe, který se odehrává v uprchlickém táboře v Řecku, a český celovečerní film "Mord" režiséra Adama Martince.

Diváckou cenu deníku Právo získal snímek "Vlny" režiséra Jiřího Mádla, který byl po uvedení na festivalu oceněn mnohaminutovým potleskem vestoje.

V sekci Proxima získal hlavní cenu koprodukční film "Cizinec" čínského režiséra Čeng-fan Janga. Zvláštní cenu poroty této sekce obdržel debutový film "Když přišla noc" režiséra Paola Tizóna, odehrávající se v prostředí latinskoamerické armády. Zvláštní uznání Proxima obdrželi tvůrci slovenského filmu "Od marca do mája".

Karlovarský filmový festival letos představil 177 hraných i dokumentárních filmů. V hlavní soutěži byly dva české snímky - "Mord" režiséra Adama Martince a "Světýlka" režisérky Beáty Parkanové. Příští, 59. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se uskuteční od 4. do 12. července.

Herci Clive Owen a Ivan Trojan dnes převzali Cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Clive Owen na festivalu uvedl film "Na dotek", za který získal Zlatý glóbus, cenu BAFTA a nominaci na Oscara. Ivan Trojan, oceněný za mimořádný přínos české kinematografii, připomněl film "Karamazovi" z roku 2008.

Trojan, sedminásobný držitel Českého lva, je jednou z největších českých filmových hvězd posledních desetiletí. Je známý svými rolemi v Dejvickém divadle, filmech a televizi. Kromě Českých lvů získal divadelní ceny Thálie a Cenu Alfréda Radoka.

Clive Owen začal svou kariéru v Young Vic Theatre Company v Londýně, po debutu ve filmu "Vroom" v roce 1988 se prosadil v televizních filmech a seriálech. Hrál v mnoha úspěšných filmech, jako jsou "Král Artuš", "Sin City - Město hříchu", "Potomci lidí" a další. V roce 2021 ztvárnil Billa Clintona ve třetí sérii "American Crime Story". 

Témata:  Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Související

Aktuálně se děje

22. října 2024 18:56

22. října 2024 18:04

22. října 2024 16:38

Nový vývoj v kauze potyčky Soukupa s Dopitou. Kdo tahá za delší konec?

Už to vypadalo, že jedna či druhá strana si v kauze potyčky Jaromíra Soukupa a Mirka Dopity před domem Agáty Hanychové bude moci oddechnout. Policie se chystala předat případ do přestupkového řízení. Náhle je ale všechno jinak. Ví se, kdo tahá za delší konec provazu? 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy