Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mexikem se přehnal hurikán Newton, zanechal po sobě mrtvé a nezvěstné

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Mexiko - Hurikán Newton, který zasáhl jižní cíp mexického Kalifornského poloostrova, si vyžádal dvě oběti a tři lidé se pohřešují. Lijáky dosud podle úřadů způsobily spíše menší škody, i tak jsou ale vyvrácené stromy a přerušená vedení elektrické energie.

Živel, který se má v noci na čtvrtek SELČ přesunout na jih amerického státu Arizona, by měl podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) postupně zeslábnout na bouři a následně se rozpadnout na posttropickou depresi.

Newton se nyní nad mořem pohybuje severním směrem rychlostí asi 27 kilometrů v hodině a doprovázejí ho větry o rychlosti 121 kilometrů v hodině, což ho řadí do nejslabší kategorie hurikánu.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto na twitteru napsal, že infrastruktura byla jen mírně poškozena. Také úřad civilní ochrany oznámil, že hurikán ušetřil mexický stát Baja California Sur na jihu Kalifornského poloostrova od zkázy.

Tragédií však skončila plavba rybářské lodi s pětičlennou posádku. Dvě těla námořníků záchranáři našli u pobřeží poloostrovního města La Paz, po třech dalších rybářích z této lodě námořnictvo pátrá.

Témata:  Mexiko hurikán počasí tropická bouře Newton

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy