Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko pokryl sníh. Nejhorší je situace na Liberecku

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Celá ČR - S novým rokem přišla do Česka ta pravá zima. Zatímco děti a provozovatelé skiareálů se radují, silničáři mají plné ruce práce. Od 08:00 je pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny uzavřena silnice deset z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod do Polska.

Uzavírka silnice deset z Tanvaldu na Harrachov zřejmě potrvá až do čtvrtka, řekl dnes ČTK Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu krajských silnic v Libereckém kraji na starost. Pro autobusy a osobní vozy zůstane podle něj silnice průjezdná.

Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozy nad 3,5 tuny vede přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. Do Polska mohou kamiony i po silnici 13 přes Frýdlant a Habartice, podle Šéna není ale vyloučeno, že i tu budou muset v průběhu dne kvůli sněhu pro kamiony uzavřít. "Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem," dodal.

V Libereckém kraji sněží už od pondělního rána. Silničáři kvůli tomu už v pondělí před polednem uzavřeli pro nákladní vozy nad 3,5 tuny silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu na Liberecku. Komunikace se tam nesolí a při sněžení ve stoupání často nákladní auta uvíznou a cestu zablokují. Původně mělo omezení skončit dnes ráno. "I tam jsme uzavírku prodloužili, bude platit až do odvolání," dodal Šén.

Na silnicích všech tříd v Královéhradeckém kraji ležel dnes ráno sníh. Na chemicky ošetřovaných cestách byl rozbředlý. V severních částech kraje ráno sněžilo. Teploty se v kraji ráno pohybovaly několik stupňů pod nulou. Nejchladněji bylo na hřebenech Krkonoš, kde teploty klesly k minus osmi stupňům.

Silniční dopravu v Pardubickém kraji znepříjemňuje řidičům sníh. Ve výše položených oblastech a tam, kde silničáři používají inertní posyp, je na vozovkách uježděná sněhová vrstva. To je třeba případ Poličska, Žamberecka a Železných hor.

Rozbředlý sníh leží hlavně na menších cestách, ale i na některých silnicích první třídy na Nymbursku a Mladoboleslavsku. Ke zvýšené opatrnosti cestáři nabádají také řidiče na silnicích prvních tříd na Kolínsku, Kutnohorsku, Příbramsku, Kladensku, Rakovnicku. Na silnici I/3, která je hlavním tahem z Prahy na Tábor, by motoristé měli počítat se sněhovými jazyky.

Na Vysočině od pondělí drobně sněží, k ránu byl v kraji až šestistupňový mráz. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, řekl ČTK Vít Kryštof z dispečinku krajské správy a údržby. Komunikace první třídy jsou po chemickém ošetření mokré, na vozovkách nižších tříd je místy ujetý sníh posypaný drtí. Silničáři v noci jezdili se 133 auty. První sypače vyjely večer a další nad ránem.

Na některých jihočeských silnicích leží zledovatělý nebo rozbředlý sníh. Všechny vozovky v regionu jsou proto sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Horší situace je především na komunikacích nižších tříd.

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou po večerním a nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Vozovky ošetřené chemickým posypem jsou holé a mokré, ale na krajnicích mohou ležet zbytky sněhové kaše. Na silnicích krytých inertním posypem může být v některých úsecích ujetá vrstva sněhu, řekla dnes ČTK mluvčí silničářů Simona Součková. V regionu napadlo do sedmi centimetrů sněhu. Uzavřen je od pondělních 18:00 opět úsek silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku.

V Jihomoravském kraji jsou dnes ráno komunikace nižších tříd sjízdné se zvýšenou opatrností. Na webu o tom informuje Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje. Silnice I. třídy jsou sjízdné bez omezení, což platí i pro většinu dálnic, jízda po dálnici D46 vyžaduje od řidičů zvýšenou pozornost.

Témata:  silničáři doprava zima

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy