Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa je ztracená? Povodně už nedokážeme předpovídat, můžeme za to sami

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Změna povodňového cyklu na evropském kontinentu může mít dalekosáhlé důsledky. A to nejen pro zvířata a rostliny, ale i pro člověka. Největší změny v četnosti a načasování povodní můžeme pozorovat zejména v západní části kontinentu.

Podle vědeckého serveru Science News se napříč Evropou objevil nový trend. Řeky už se nevylévají z břehu tak, jako kdysi. Nelze odhadnout ani jejich interval, ani přibližnou dobu, kdy může k povodni dojít. Může za to prý změna klimatu. 

Dlouhodobý nárůst průměrné teploty a změny v intenzitě a četnosti srážek způsobily, že některé řeky se ze svých koryt vylévají o dny, týdny nebo i měsíce dříve, než tomu bylo před 50 lety. V jiných oblastech zase téměř přestává docházet k povodním. To může mít výrazný dopad na obyvatele oblastí, divokou zvěř, ale i farmy a obydlí poblíž řek.

Nedávné studie zjistily, že změna klimatu pravděpodobně změní i frekvenci a četnost pobřežní povodně, ale spojovat změnu klimatu i s povodněmi říčními se vědci dlouho neodvažovali. U pobřežních záplav je trend jasně spojen s narůstající hladinou světového oceánu, u říčních povodní je mnohem těžší tyto dopady sledovat. 

U tohoto typu povodní je důležité si uvědomit všechny faktory, které hrají roli. Jde o množství srážek, typ půdy v oblasti, zda je vyprahlá nebo vlhká a tak podobně. Povodňové riziko ovlivňují i lidské zásahy - zejména vodní přehrady. 

Takže namísto sledování velikosti nebo četnosti povodně začali výzkumníci sledovat sezónní načasování povodní. Günter Blöschl, hydrolog z vídeňské univerzity spolupracoval s výzkumnými pracovníky z 38 zemí, aby analyzovali hydrologická data shromážděná na celém Evropském kontinentu od roku 1960 do roku 2010 (celkem na 4 262 místech).

Povodňový cyklus přichází v některých vysledovaných regionech až o 65 dní dříve, jinde až o 45 dní později. Na těchto extrémních případech je vidět, jak moc jsou nůžky rozevřené. K největším změnám dochází v západní Evropě, kde se v některých regionech posunula doba povodně o 36 dní za půl století. V severovýchodní Evropě a v okolí Severního moře se cyklus povětšinou posunul o 8 dní.

Načasování povodní se samozřejmě liší lokalitu od lokality, kdy v jižních zemích dojde k tání sněhu mnohem dříve, než na severu. V Británii zas kvůli vlivu oceánu dochází k četnějším srážkám než třeba v Albánii. Problematika změny povodňového cyklu může nicméně ovlivnit zejména floru a faunu. Zvířata, která spoléhají na jisté chování řeky v rámci roku, mohou být zaskočena náhlou povodní případně naopak tím, že povodeň ne a ne přijít. To může významně ovlivnit schopnost některých druhů se uživit a množit se. Stejně tak tomu je například u obilovin, což je problém i v České republice.

Témata:  povodně Evropa řeky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy