reklama

Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC. Americký stát Texas v noci na sobotu zasáhl nejsilnější hurikán za více než půl století. Jeden člověk při bouři zemřel.

Starosta Houstonu Sylvester Turner varoval, že v průběhu noci, může ve městě spadnout více než sedm centimetrů srážek za hodinu a vyzval proto místní k bdělosti.

Asi 4500 trestanců z věznic jižně od Houstonu musí být evakuováno kvůli stoupající hladině nedaleké řeky Brazos. Přesunuti budou na východ státu.

Hurikán na texaskou pevninu pronikl s větry o rychlosti přesahující 210 kilometrů za hodinu. Nacházel se tak na čtvrtém stupni pětibodové škály. Nad pevninou však rychle zeslábl na první stupeň a později se změnil v tropickou bouři.

Oko hurikánu dospělo nad pevninu v pátek kolem 22:00 místního času (v sobotu kolem 05:00 SELČ) asi 50 kilometrů severovýchodně od města Corpus Christi. Před hurikánem utekly do bezpečí desetitisíce obyvatel ohrožených oblastí. Ve městečku Rockport, jehož dvě třetiny z deseti tisíc obyvatel byly evakuovány, hurikán podle záchranářů poškodil řadu budov, včetně střední školy, hotelu a komplexu pro seniory. Některé z postižených objektů přitom byly určeny jako útočiště pro evakuované.