Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražedné bouře, povodně, extrémní počasí. Města čekají v příštím desetiletí obrovské změny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Třináct významných světových měst může během příštího desetiletí zaznamenat „alarmující" nárůst teploty - a to až o 2 °C, uvádí nová zpráva vědců. Například švýcarská Ženeva se může v příštích několika letech oteplit až o 2,5 °C.

Třináct měst na celém světě by mělo podle odhadů zaznamenat „alarmující" nárůst teploty. Tento nárůst by mohl v příštím desetiletí přesáhnout 2 °C. Uvádí to nová studie, ze které cituje server The Independent. Do výzkumu bylo zahrnuto více než 100 světových měst.

Největšímu potenciálnímu nárůstu teplot může čelit belgické město Lovaň, píše se ve zprávě Výzkumné sítě Urban Climate Change Research Network, která sídlí na Columbijské univerzitě. Mezi další města, která zřejmě do roku 2020 čeká prudký nárůst teplot, patří Ženeva ve Švýcarsku (2,5 °C), Šen-čen v Číně (2,3 °C) a Cukuba v Japonsku (2,3 °C).

„Je to všechno alarmující," varuje William Solecki, jeden z redaktorů studie, která byla představena v úterý na summitu o klimatických změnách podporovaném OSN. Všechny dosavadní předpovědi sice hovořily o nárůstu teplot, ovšem v menším měřítku. Například u Lovaně to bylo asi „jen“ 1,1 °C.

Nové údaje poskytují městům „základních povědomí" v době probíhajícího úsilí o potlačení účinků globálního oteplování, vysvětluje Cynthia Rosenzweigová, redaktorka zprávy a výzkumnice agentury NASA . Poznatky vycházejí z návrhu zprávy OSN, která již vyvolal poplach kvůli předpovědí, že nárůst globální teploty překročí cíl 1,5 °C stanovený v pařížské klimatické dohodě.

Odborníci tvrdí, že bouře, povodně a další extrémní meteorologické události související s klimatickými změnami zasáhnou města mnohem tvrději, než vědci původně předpokládali. „Jak mohou města vědět, jak by měla rozvíjet plány týkající se odolnosti, pokud nebudou znát teplotní projekce a nebudou vědět, jak se má klima v jejich městech měnit?" uvedla Rosenzweigová během tiskové konference.

Předpokládaný nárůst teploty v některých případech naopak nepřekračuje 1 °C. Variabilita nálezů podle zprávy připomíná, že jednotlivá města potřebují vypracovat plány pro zmírnění dopadů změny klimatu na míru. Toto plánování je zvláště důležité s ohledem na rostoucí urbanizaci. Přibližně polovina světového obyvatelstva žije v městských oblastech a podle údajů OSN by se toto číslo mělo do roku 2050 zvýšit na 66 procent.

Témata:  globální oteplování vědci počasí

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy