Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K Japonsku míří silný tajfun, hrozí katastrofa

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

K nejjižnějším ostrovům Japonska se dnes blíží silný tajfun Trami. V sobotu ráno místního času by měl zasáhnout ostrov Okinawa, odkud bude pokračovat k ostrovům Kjúšú a Honšú.

Úřady varovaly obyvatele před riziky spojenými se silným větrem včetně vzedmutého moře, a prudkými dešti, které mohou přinést záplavy nebo sesuvy půdy. Letecké společnosti už začaly preventivně rušit lety.

Podle agentury AFP se Trami zatím pohybuje velmi pomalu, ale meteorologové předpokládají, že v nejbližších hodinách svůj postup zrychlí. Doprovází ho vítr dosahující rychlosti téměř 220 kilometrů v hodině. Už 24. letošní asijský tajfun se dnes ráno nacházel jihovýchodně od ostrova Okinawa.

Začátkem září zasáhl Japonsko tajfun Jebi, který si vyžádal více než deset obětí, citelné materiální škody a ohrozil letiště v Ósace, které je postavené na umělém ostrově na moři.

Témata:  Tajfun Japonsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy