Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předpověď počasí: Víkend bude velmi chladný, objeví se déšť i sníh

Počasí
Počasí
Foto: Pixmac

Noc na dnešek byla chladná, ani dnešek teplotně nebude příliš příznivý. Nejchladnějším dnem tohoto týdne ovšem bude sobota. O víkendu tak bude lepší zůstat doma a výlety odložit na později.

Noc ze čtvrtka na pátek byla v České republice poměrně chladná, na mnoha místech rtuť teploměru klesla pod bod mrazu s tím, že v ojedinělých případech zamířila až k -10 °C.

Způsobila to mohutná tlaková výše se středem nad Skandinávií, po jejíž přední straně do střední a také západní Evropy proudil původem arktický vzduch. Nízké teploty se tak objevovaly nejen ve skandinávských zemích, ale i v Pobaltí, Polsku, Německu, Francii, Velké Británii a rovněž ve výše položených oblastech Španělska.

V pátek bude počasí ve střední Evropě pod vlivem frontálního rozhraní. Kolem tlakové výše nad severní Evropou k nám bude proudit studený vzduch od severovýchodu až východu, informuje Meteopress.

Dnes tedy bude oblačno až zataženo, ojediněle se může objevit déšť, v polohách nad 500 m může jít o srážky sněhové. Přechodně může být až polojasno. Po ránu se teploty pohybovaly jen kolem -2 až 2 °C.

Přes den se sice zvednou, jarních teplot, kterých jsme si užili na začátku týdne, však nedosáhnou. Odpoledne nejvyšší teploty vystoupají na 6 až 10 °C. V 1000 m na horách naměříme kolem 0 °C. Vát bude mírný až čerstvý severovýchodní vítr, který může na východě území dosahovat v nárazech rychlostí i přes 15 m/s.

Víkendové počasí bude nepříznivé a studené. V sobotu meteorologové očekávají nejvyšší teploty kolem 3 až 7 °C a oblačnou až zataženou oblohu. Půjde tak o nejchladnější den celého týdne. Na většině území se budou vyskytovat přeháňky, které budou v polohách už od 400 m sněhové.

V neděli bude již počasí na našem území ovlivňovat oblast nižšího tlaku vzduchu, přibude oblačnosti a dočkáme se mírného oteplení. Odpoledne se budou teploty pohybovat kolem 6 až 10 °C. Místy se budou vyskytovat přeháňky, které budou v polohách nad 800 m smíšené nebo sněhové.

Témata:  počasí jaro déšť

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy