Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Recept: Máte houby a nevíte co s nimi? Vyzkoušejte netradiční smaženice

Houby
Houby
Foto: Pixabay

Houbaři mají žně a milovníci této pochoutky už jistě přemýšlí, jak s ní naloží. Podívejte se na naše recepty na netradiční smaženice.

Smaženice se slaninou a sýrem

Suroviny:
4 vajíčka
100 g slaniny, nakrájené na kousky
1 cibule, nakrájená na jemné proužky
50 g tvrdého sýra, nastrouhaného
Sůl a pepř podle chuti
Olej na smažení

Postup:
Ve vhodném hrnci osmažte slaninu, dokud není křupavá. Vyjměte na papírový ubrousek, aby se zbavila přebytečného oleje. Do pánve dejte trochu oleje a osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. V míse rozšlehejte vajíčka, přidejte nastrouhaný sýr, osolenou a opepřenou smaženou cibuli a nakonec i křupavou slaninu. Dobře promíchejte. Do pánve s rozehřátým olejem nalijte směs a udělejte z ní smaženici. Smažte z obou stran do zlatova. Podávejte teplou smaženici s čerstvým chlebem nebo toustovým chlebem.

Smaženice s bylinkami

Suroviny:
4 vajíčka
200 g čerstvých hub (např. žampiony), nakrájených na plátky
1 středně velká cibule, nakrájená na jemné proužky
Čerstvé bylinky podle chuti (např. petrželka, pažitka)
Sůl a pepř podle chuti
Olej na smažení

Postup:
Na oleji osmažte cibuli dozlatova, poté přidejte plátky hub a smažte, dokud nezměknou. Ve vhodné míse rozšlehejte vajíčka, přidejte osolené a opepřené houby s cibulí a nasekané čerstvé bylinky. Do pánve s rozehřátým olejem nalijte směs a udělejte z ní smaženici. Smažte z obou stran do zlatova. Podávejte teplou smaženici s čerstvým pečivem nebo jako součást snídaně.

Smaženice se zeleninou a sýrem

Suroviny:
4 vajíčka
1 malá paprika, nakrájená na kousky
1 malá rajče, nakrájené na kousky
50 g strouhaného sýra (např. eidam)
Sůl a pepř podle chuti
Olej na smažení

Postup:
Na oleji osmažte nakrájenou papriku a rajče, dokud nezměknou. Ve vhodné míse rozšlehejte vajíčka, přidejte osolenou a opepřenou smaženou zeleninu a strouhaný sýr. Do pánve s rozehřátým olejem nalijte směs a udělejte z ní smaženici. Smažte z obou stran do zlatova. Podávejte teplou smaženici se čerstvým pečivem nebo jako součást lehkého oběda.

Témata:  houby recepty a vaření

Související

Aktuálně se děje

5:36

Životní rána: Halina Pawlowská otevřeně o rodině i ztrátě blízkého člověka

Spisovatelka Halina Pawlowská se v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS loni svěřila, že její otec měl jedinou starost – svobodnou Ukrajinu. „Já kdybych flámovala po nocích nebo si domů v 15 letech přivedla kluka, bylo by to všem jedno,“ prozradila moderátorce Radce Červinkové. V rozhovoru se také zmínila o ztrátě blízkého přítele, kterou musela překonat.

Zdroj: Pavlína Hermannová

Další zprávy