reklama

Píše o tom dnes zpravodajský server BBC News s odvoláním na zdravotnický časopis The Lancet. V programu prevence, který má zabránit nežádanému početí u mladých děvčat, se využívá panenka, která začne plakat, když potřebuje nakrmit, když si potřebuje říhnout nebo když chce vyměnit plenku.

Studie se zaměřila na více než tisícovku dívek ze státu Západní Austrálie ve věku mezi 13 a 19 lety, které se zúčastnily programů prevence před předčasným rodičovstvím. Experti je pak sledovali až do věku 20 let.

Z absolventek programu prevence před nechtěným otěhotněním porodilo do svých 20 let osm procent dívek a devět procent podstoupilo potrat. Z dívek, které se programu prevence neúčastnily, porodila do svého dvacátého roku pouhá čtyři procenta a šest procent šlo na potrat.

Julie Quinlivanová z australského Ústavu pro výzkum zdraví jako jeden z důvodů neúspěchu programu uvedla, že simulátor nedokáže věrně zprostředkovat, jaké to je pečovat o čerstvě narozené dítě. Také upozornila, že program se zaměřil pouze na velmi mladé dívky, a nikoli na chlapce, kteří při nechtěném početí hrají stejně důležitou roli. Program podle Quinlivanové také dostatečně nezdůrazňuje negativa rodičovství v příliš nízkém věku.