Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajná Mitterrandova láska Pingeotová zveřejnila milostné dopisy

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Anne Pingeotová, dlouho utajovaná láska francouzského exprezidenta Françoise Mitterranda se rozhodla zveřejnit milostné dopisy, které jí politik přes 30 let posílal.

"Budu tě milovat až do svého konce," napsal například někdejší šéf francouzské levice, jehož dvojí život vyšel oficiálně najevo až v roce 1994, tedy dva roky před jeho smrtí.

Mitterrand se potkal s Pingeotovou v roce 1962, kdy už byl ženatý. S manželkou Danielle, která byla o osm let mladší, už měl dva syny a působil ve vrcholné politice. Tehdy mu bylo 46 let, mladé dívce z dobré rodiny teprve 19. V roce 1974 se jim narodila nemanželská dcera Mazarine. Právě zveřejněním fotografií dcery v listopadu 1994 v týdeníku Paris Match se Francouzi dozvěděli o Mitterrandově velké tajné lásce.

Kniha nazvaná Lettres à Anne, 1962-1995 (Dopisy Anně, 1962-1995) vyjde příští týden a obsahuje 1200 dopisů. Ukazují, jak velká, smyslná a romantická láska to byla. Dopisy také podle komentátorů potvrzují, že Mitterrand byl literárně nadaný. "Moje lásko, Anne. Mým štěstím je myslet na tebe a milovat tě. Bylas mým životním štěstím. Jak tě více nemilovat?" napsal v posledním dopise krátce před smrtí.

Naprostá většina Francouzů podle tehdejších průzkumů vyjádřila pochopení, že na státním pohřbu bývalého prezidenta byla vedle státníkovy manželky Danielle a jeho dvou synů přítomna i prezidentova dlouholetá přítelkyně Pingeotová a nemanželská dcera Mazarine. Podle lidí sdílely stejný žal.

Témata:  Francois Mitterand Francie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy