Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici z celého světa truchlí kvůli Kohlovi, vzpomínají na něj jako na velkého státníka

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: Facebook

Washington/Berlín – Na smrt německého exkancléře Helmuta Kohla reagují nejen němečtí politici, ale i významné osobnosti z celého světa. Mluví o něm jako o příteli svobody i jenom z největších politiků.

Za skutečného přítele svobody a jednoho z největších státníků poválečné Evropy označil dnes zesnulého Kohla exprezident Spojených států George Bush starší. „Helmut byl skála," uvedl Bush, který byl šéfem Bílého domu v letech 1989 až 1993, tedy i v době znovusjednocení Německa.

„Byl to muž, kterého považuji za jednu z největších vůdčích osobností poválečné Evropy," uvedl v prohlášení Bush senior. „Stejně jako mnoho dalších, kteří byli svědky nevýslovné zkázy a bídy této (poválečné) doby, nenáviděl Helmut válku," uvedl americký exprezident. Někdejší německý kancléř podle něj svůj život věnoval posilování demokratických institucí v Německu, ale i mimo něj.

Kohl byl „jedním z velkých přátel v mém životě", napsal 93letý bývalý prezident USA, který nese společně s Kohlem zásluhu na sjednocení Spolkové republiky s Německou demokratickou republikou v roce 1990. „Helmut byl skála, silná a stabilní," dodal Bush.

Podle německých politiků se Kohl nesmazatelně zapsal do německých dějin. Na úmrtí sedmaosmdesátiletého velikána německé politiky 20. století reagují zástupci všech politických stran. „Zemřel skutečně velký Němec a především velký Evropan," napsal na twitteru německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD).

„V Helmutu Kohlovi jsme ztratili velkého Evropana," uvedl v podobném duchu kandidát sociálních demokratů na kancléře Martin Schulz. „Přes všechny stranické hranice a rozdílné politické názory vzdává sociální demokracie Helmutu Kohlovi respekt a uznání za jeho životní politické dílo,"dodal.

„Truchlíme. #RIP #HelmutKohl," napsala na twitteru Křesťanskodemokratická unie (CDU), které Kohl předsedal déle než kdokoli jiný.

"Tvůrce sjednoceného Německa a francouzsko-německého přátelství: v osobě Helmuta Kohla ztrácíme velmi velkého Evropana," napsal na twitteru francouzský prezident Macron. Text doprovodil slavnou fotografií z roku 1984, na které se Kohl nedaleko někdejšího bojiště první světové války ve Verdunu drží na znamení jednoty za ruku s tehdejším francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem.

Hluboký zármutek nad úmrtím "jednoho z největším přátel státu Izrael" vyjádřil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Kohl byl podle něj "plně oddán" bezpečnosti židovského státu. "Jeho sympatie pro Izrael a sionismus se projevila během mnoha setkání se mnou i v jeho rozhodných postojích ve prospěch Izraele, které vždy zastával v Evropě i na mezinárodních fórech," uvedl Netanjahu.

Za "klíčovou osobnost evropského procesu" označil exkancléře španělský premiér Mariano Rajoy. Podle nizozemského premiéra Marka Rutteho Německo přišlo o "velkého státníka". "Helmut Kohl nám bude velice chybět," napsal na twitteru belgický premiér Charles Michel. Za velkého Evropana exkancléře označil rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Smutek nad Kohlovou smrtí vyjádřil i ukrajinský prezident Petro Porošenko či italský premiér Paolo Gentiloni.

Také generální tajemník OSN António Guterres vyjádřil "hluboký smutek" nad smrtí svého "osobního přítele".

Témata:  Helmut Kohl George H. W. Bush Německo Sigmar Gabriel Francois Mitterand Benjamin Netanjahu António Guterres

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy