Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S Kohlem se naposledy rozloučilo jeho rodné město Ludwigshafen

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - S bývalým německým kancléřem Helmutem Kohlem se dnes do ulic jeho rodného Ludwigshafenu přišlo rozloučit na tisíc lidí. Smuteční kolona dorazila před 15:00 a městem projela za něco přes 20 minut.

Lidé, kteří lemovali ulice tohoto západoněmeckého města, většinou vzpomínali v tichosti nebo se s Kohlem loučili klidným potleskem. Někteří si posléze televizi Phoenix postěžovali, že kolona městem projela příliš rychle a oni tak neměli dostatek času k poslední pokloně.

Kolem 15:20 dorazila do německé vlajky zahalená rakev s ostatky Kohla ke břehu Rýna, kde už na ni čekala loď Mainz. Na katafalku na její palubě nyní rakev a Kohlovi nejbližší, včetně jeho manželky Maike Kohlové-Richterové, urazí asi pětikilometrovou cestu do Speyeru.

Krátká plavba po Rýnu, který tvoří i část německo-francouzské hranice, je především symbolická. Kohl je totiž považován za jednoho z politiků, kteří nejvíce přispěli ke sblížení obou zemí po druhé světové válce.

V císařském dómu ve Speyeru se po 18:00 uskuteční zádušní mše pro zhruba 1500 pozvaných hostů, mezi nimiž bude i německá kancléřka Angela Merkelová nebo spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Mši bude následovat vojenský ceremoniál, po němž bude Kohl v rodinném kruhu pohřben na zdejším hřbitově.

Témata:  Helmut Kohl Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy