Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Temné stíny nad rodinou Kohlových. Proč syn exkancléře se svým otcem roky nemluvil?

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Zatímco média píšou o exkancléři Helmutu Kohlovi jako o velkém Evropanovi a sjednotiteli Německa, pro Waltera Kohla (53) byl jeho otec velkým zklamáním.

Byl pro něj tím, který nikdy nebyl doma, který se nestaral a nakonec přerušil styky. V létě 2011 si s otcem volal naposledy, potom už ho nikdy nesměl navštívit, popsala příběh Kohlových agentura DPA. Až nyní Walter Kohl znovu překročil práh domu svých rodičů. Až teď, když už otec není mezi živými.

Když Walter Kohl dorazil v pátek večer do Oggersheimu, klidné čtvrti západoněmeckého Ludwigshafenu, musel nejdřív s policií drahnou dobu diskutovat, než se dostal do domu. Je špatné, když se potomek nemůže dostat do domu ke svému mrtvému otci, stěžuje si Walter Kohl.

Dveře domu Kohlových nakonec otvírá bývalý šéfredaktor bulvárního listu Bild Kai Diekmann. Když Walter Kohl později dům opouští, záplavě mikrofonů se nevyhýbá, veřejnosti poodkrývá detaily z nitra rodiny Kohlových.

"Vidíte člověka, který je právě velmi smutný," říká Walter Kohl. "Můj otec, jak známo, přerušil veškerý kontakt s mnoha lidmi ve svém okolí," dodává. To se stalo jemu i jeho mladšímu bratru Peterovi. Ani svá vnoučata Helmut Kohl prý nechtěl vidět. Děti podle Kohla mladšího velice trpěli tím, "že tu pro ně dědeček nebyl".

Jak sám jako dítě trpěl, o tom Walter Kohl hovořil už mnohokrát, mimo jiné v knize s názvem "Žít či být žit". V knize podrobně pitvá život v domě Kohlových, líčí chlad a odstup. Líčí také to, jak se dozvěděl o smrti své matky Hannelore. Telefonát a slova: "Waltře, tvoje matka je mrtvá." Hlas na druhé straně drátu nepatřil otci, ale jeho sekretářce.

To bylo v roce 2001. Hannelore Kohlová tehdy spáchala sebevraždu. Zemřela na předávkování prášky, doma v Oggersheimu, zatímco byl Helmut Kohl v Berlíně. Dlouhá léta byla nemocná, trpěla fotodermatitidou, alergií na sluneční světlo, a musela žít v temnotě.

Sedm let po Hannelořině smrti se Helmut Kohl oženil znovu s Maike Richterovou. S národohospodářkou, která pracovala jako autorka projevů v úřadu kancléře, se Kohl seznámil v 90. letech. Své ano si řekli v roce 2008 - v kapli rehabilitačního centra. Helmut Kohl před tím upadl a utrpěl traumatické poranění mozku. Od té doby seděl na vozíku a mluvil jen s velkými obtížemi.

O otcově druhé svatbě se synové Walter a Peter dozvěděli z telegramu, detaily se dočetli v bulvárním listu Bild. Walter Kohl dnes pracuje, jak sám uvádí, jako "řečník, autor, průvodce a kouč". Po své první knize napsal ještě dvě další. Peter Kohl napsal jako spoluautor biografii své matky Hannelore.

Témata:  Helmut Kohl Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy