Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cukrovka je na vzestupu. Hrozí i vám? Udělejte si TEST

obezita
obezita
Foto: Pixabay

Berlín - Cukrovkou trpí v současnosti přibližně 7 procent populace a počet nemocných narůstá. Odborníci proto varují především před nezdravým životním stylem, který tuto chorobu způsobuje. Hrozí cukrovka i vám?

Odborníci rozlišují dva typy cukrovky. První z nich propuká nejčastěji v dětství a příčinou jsou hlavně genetické dispozice. Tělo následně produkuje nedostatečné množství inzulinu a nelze tomu prakticky nijak předejít.

Druhý typ se vyskytuje hlavně u obézních lidí a zejména u dospělých nad třicet let. Začínají jí ale v posledních letech trpět i dětí s nedostatkem pohybu. Hlavní příčiny jsou obezita, nedostatek pohybu a nezdravý životní styl. 

Mezi příznaky nemoci patří zamlžené vidění, neustálá žízeň, svědění, únava a kožní infekce. Lidé také trápí častější močení a mravenčení nohou.

Nejlepší léčbou i prevencí je zdravý životní styl a dostatek pohybu. Lékaři také nasadí perorální antidiabetika, která zvyšují citlivost tkání k inzulinu. Nutností je také dieta, při které se omezí cukry a tuky.

Německý deník Bild připravil domácí test, kterým si každý může zjistit, jestli mu cukrovka hrozí či nikoliv. Upozorňujeme ale, že výsledek testu je pouze orientační a skutečnou náchylnost k cukrovce či její diagnózu mohou určit pouze lékaři.

Kolik je vám let?

Méně než 35 - 0 bodů35 až 44 let - 1 bod45 až 54 - 2 body55 až 64 - 3 bodyVíce než 64 - 4 body

Mají někdo z vašich příbuzných cukrovku?

Ne - 0 bodůAno, vzdálení příbuzní - 3 bodyAno, moji rodiče nebo sourozenci - 5 bodů

Jaký máte obvod pasu?

Ženy:

Méně než 80 cm - 0 bodů80 až 88 cm - 3 bodyVíce než 88 cm - 4 body

Muži:

Méně než 94 cm - 0 bodů94 až 102 cm - 3 bodyVíce než 102 cm - 4 body

Věnujete se alespoň 30 minut denně pohybu?

Ano ... 0 bodůNe ... 2 body

Jak často jíte ovoce, zeleninu nebo tmavé pečivo?

Každý den - 0 bodůObčas - 1 bod

Užíváte léky na vysoký krevní tlak?

Ne - 0 bodůAno - 2 body

Byl vám někdy naměřený vyšší obsah cukru v krvi?

Ne - 0 bodůAno - 5 bodů

Jaký je váš BMI index? 

Méně než 25 - 0 bodů25 až 35 - 1 bodVíce než 35 - 3 body

Výsledek testu:

Méně než 7 bodů: Cukrovka vám zatím nehrozí.7 až 11 bodů: Lehce zvýšené riziko cukrovky.12 až 14 bodů: Středně vysoké riziko. Zauvažujte nad dietou a cvičením.15 až 20 bodů: Vysoké riziko cukrovky. Navštivte lékaře.Více než 20 bodů: Ihned zajděte k doktorovi, cukrovka vás může vážně ohrozit.

Témata:  cukrovka nemoc obezita

Aktuálně se děje

1. května 2024 16:22

V Číně se propadla dálnice. Zemřelo přes dvacet lidí

Při propadu části dálnice na jihu Číny zemřelo nejméně 24 lidí. Uvedla to agentura AP. Původní zprávy hovořily o 19 obětech. Záchranáři odvezli do nemocnice dalších 30 lidí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy