Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobrá zpráva od vědců: Stárnete a začínáte být roztržití? Má to i jednu výhodu

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Řím - Studie, která byla zveřejněná na stránkách časopisu Trends in Cognitive Science, zajisté potěší lidi po padesátce. Ačkoli jsou roztržitější a méně pozorní, zároveň mají schopnost efektivnějši řešit problémy díky kreativitě.

V kreativitě se lidé nad padesát let mohou směle měřit s mladšími osobami, píše italský deník La Repubblica.

"Literatura nás vede k domněnce, že život největších osobností je nějakým způsobem poznamenán úpadkem jejich kognitivních schopností, zatímco ve skutečnosti jsou mnohé z nich stále schopny čelit výzvám každodenního života," vysvětluje Tarek Amer z Torontské univerzity.

"To nás vede k domněnce, že lidé nepotřebují vysokou úroveň kognitivní kontroly, aby mohli vykonávat každodenní činnost," dodává. A to ať jde o pouhou procházku nebo vstřebávání nových informací.

Vysokou kognitivní kontrolou se rozumí schopnost udržet pozornost zaměřenou na to, co právě člověk dělá, a přitom ignorovat jakýkoli zdroj rozptýlení pozornosti.

Amer a jeho kolegové objevili, že ztráta této schopnosti má svou pozitivní stránku. Osoby se sníženou kognitivní kontrolou dokážou snadněji nalézat kreativní řešení problémů. Pozornost se snižuje, ale zároveň s tím, jak klesá, jakoby se rozšiřovala a dovoluje uvažovat a naslouchat informacím, jichž by si člověk jinak nepovšimnul. A to je právě případ osob po padesátce.

Témata:  zdraví senioři lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy