Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku řádí chřipka. Rady, jak se vyhnout nákaze

Virus chřipky
Virus chřipky
Foto: ielement.cz

Praha - Řada českých regionů hlásí nástup chřipkové epidemie. Nejvíce nemocných je v Olomouckém, Plzeňském, Moravskoslezském a Středočeském kraji a také na Vysočině, nemoc se ale může rozšířit o do dalších krajů. Jak se nakažení chřipkou bránit?

Chřipka se řadí mezi virová onemocnění a je vysoce nakažlivá. Nejčastěji v našich podmínkách kulminuje v lednu až březnu a projevuje horečkou, zimnicí, bolestí hlavy, kloubů a svalů. Onemocnění trvá většinou 2 až 7 dní rozhodně nejde o banální onemocnění. Každoročně si vyžádá mezi až 500 tisíci obětí, v Česku jde zhruba o 2000 lidských životů ročně.

Zdrojem nákazy je člověk infikovaný virem chřipky v průběhu inkubační doby, která trvá 1 až 3 dny, Po propuknutí nemoci je člověk nakažlivý zhruba 3 až 5 dní. Přesto se dá této nemoci poměrně úspěšně bránit.

V době zvýšeného výskytu chřipkových onemocnění je doporučeno co nejvíce omezit pobyt na místech, kde se shromažďuje větší množství lidí. Jde zejména o místa, kde se setkávají lidé na veřejnosti, například kina, divadla, restaurace, ale i městská hromadná doprava.

Důležité je také myslet na zdravý životní styl. Zvyšte příjem vitamínu C, který se nachází například v pomerančích, grepech, citrónu nebo rajčatech, a vitamínu E, který najdete v máku, luštěninách, vaječných žloutcích a mléku. 

Nezapomeňte také na pravidelnou hygienu. Virus chřipky dokáže ve vzduchu přežít až 48 hodin, je proto důležité nejen pořádně větrat, ale i dbát na čistotu. Několikrát denně si myjte ruce teplou vodou s mýdlem, zejména po použití toalety, po kontaktu s penězi nebo poté, co se vrátíte domů.

Zbytečně si také nestrkejte ruce do pusy nebo do očí a nepůjčujte nikomu své osobní věci jako mobilní telefon nebo laptop, na kterých se virus může zachytit.

Myslete také na pravidelný přísun vody. Dehydrovaný organismus je náchylnější k infekci. Pomoci může i křen nebo česnek, které jsou označovány za přírodní antibiotika.

Nejúčinějším prostředkem, jak se chřipce vyhnout, je očkování. Na něj už ale může být v tuto chvíli pozdě, protože jeho účinek zabírá až zhruba dva týdny po aplikaci. Přesto jde o skutečně efektivní metodu, která zabrání vaší indispozici. Ta může v případě chřipky činit až několik týdnů.

Témata:  chřipka lékaři

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy