Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sekaná je obyčejné jídlo? Podávala se na svatbách, vše ale změnily školní jídelny

Mleté maso
Mleté maso
Foto: dTest.cz

Uherské Hradiště - Sekanou dnes pokládáme za obyčejné jídlo, na které někdy pohlížíme dokonce s nechutí, jelikož se do ní namele všechno. V minulosti tomu ale tak nebylo. Mezi válkami se jednalo o lahůdkovou záležitost, která patřila na sváteční stůl.

"Nejvíce jsme se s tím setkávali na svatbách. O druhém svatebním dnu, kdy se chodilo takzvaně na popravky do rodiny nevěsty a do rodiny ženicha, byla sekaná vhodným pokrmem. Bylo ji možné podávat po studenu i za tepla. Také se do ní spotřebovalo to, co zbylo z hostiny prvního svatebního dne, kdy se podávalo vařené maso," uvedla etnografka Slováckého muzea v Uherském Hradišti Marta Kondrová.

Ke zbytku vařeného masa se podle ní přidalo mleté nebo sekané vepřové maso a udělala se sekaná pečeně. Podávala se obvykle s chlebem. Řada rodin si do sekané či karbanátků přidávala vlastní přísady či koření, recepty se tradují po generace.

Do karbanátků se dříve často přidávalo králičí maso, což dnes podle etnografky vzhledem k jeho vysoké ceně a úbytku chovů králíků na vesnicích dělá už jen málokdo.

Selské rodiny maso neměly zdaleka každý den, vařilo se v neděli a ve svátky. Sekaná a karbanátky ztratily podle etnografky sváteční punc ve druhé polovině 20. století. "Většina populace si zvykla na stravování v závodních jídelnách, děti zase ve školních jídelnách, kde sekaná a další pokrmy z mletého masa získaly trošku negativní obraz v tom smyslu, že je tam možné namíchat všechno, co kde zbylo," dodala Kondrová.

Poctivě vyrobená sekaná a karbanátky ale podle ní vyhoví i nynějšímu trendu propagujícímu zdravou stravu. "Pokud se dělaly doma, dalo se tam vždy to nejlepší, co bylo. My se i na dnešní akci Vaříme v muzeu snažíme ukázat, že v tom skutečně není nic špatného," doplnila Kondrová.

Témata:  jídlo potraviny historie maso

Související

Aktuálně se děje

6. prosince 2025 11:20

Co přinesl prosinec? Česko má za sebou poslední superúplněk roku 2025

Poslední úplněk roku 2025 se nad našimi hlavami rozzáří brzy ráno na začátku prosince. Tento prosincový úplněk je navíc superúplňkem, což znamená, že Měsíc bude v době fáze úplňku obzvláště blízko Zemi, a tak se na obloze jeví o něco větší a jasnější než obvykle.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy