reklama

V březnu 2015 vyzvala Světová zdravotnická organizace (WHO) instituce, jejichž posláním je ochrana zdraví, aby zahájily účinné strategie k omezení konzumace cukrů a slazených nápojů. Cílem je zabrzdit globální epidemii cukrovky, obezity, nádorů a kardiovaskulárních nemocí.

"Uměle přislazovanými nápoji rozumíme všechny, které neobsahují cukry, ale umělá sladidla. Tyto nápoje reklama vydává za dietní a lidé je obecně rovněž považují za dietní a zdravější než jejich slazené protějšky. Dosavadní studie ukazují, že neexistují pádné důkazy o tom, že tyto nápoje jsou pro zdraví lepší," řekl Cristopher Millet, autor studie nedávno zveřejněné na stránkách časopisu Plos Medicine. 

Vědce zejména znepokojuje to, že tyto nápoje konzumují mladí lidé. "Limonády, nápoje s ovocnou příchutí a energetické drinky, které často popíjejí ti, kdo sportují, mají velmi široký trh," říká epidemioložka Maria Carolina Borgesová z Brazilské federální univerzity ve městě Pelotas.

"Sladké nápoje s ovocnou příchutí a s bublinkami jsou stále více rozšířeny mezi dospívající mládeží, která si neuvědomuje, že jejich popíjení znamená přísun mnoha kalorií, ale jen mála výživných látek. A co je ještě horší: mnozí lidé, včetně dospělých, mají tendenci používat je při odtučňovací kúře, ale nahrazují si tak jen kalorie, které tělu nedodali jídlem," uvádí vědkyně.

Experti radí, abychom používali zdravý rozum a tyto nápoje popíjeli jen při zvláštních příležitostech. Pro naše zdraví má skutečný význam pouze jedna tekutina - voda.