Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Právo na smrt: Počty případů eutanazie rostou. Kde všude je povolena?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Počet případů eutanazie v Nizozemsku se za více než deset let, kdy je asistovaná sebevražda v zemi legalizovaná, zdvojnásobil. Jen v roce 2012 byla eutanazie příčinou 4188 úmrtí, což znamená nárůst o 13 procent oproti roku 2011, uvedl britský deník The Daily Telegraph.

Takzvaná milosrdná smrt byla v Nizozemsku uzákoněna v roce 2002. Země tehdy jako vůbec první na světě umožnila, aby lékař, bez toho že by byl potrestán, pomohl pacientovi spáchat sebevraždu, pokud je tento pacient nevyléčitelně nemocný, trpí velkými bolestmi a několikrát výslovně požádal o pomoc při odchodu ze života. Každý případ nicméně podléhá schválení druhého lékaře.

V roce 2003 si eutanazii vybralo 1626 pacientů, nyní jich je každý rok více než dvojnásobek. Jedním z důvodů může být podle britského deníku i fakt, že od loňského jara začala v zemi poskytovat služby i mobilní klinika, jež dojíždí za pacienty, kteří projeví přání odejít ze života a jimž odmítl poskytnout eutanazii jejich ošetřující lékař.

I Belgie uzákonila eutanazii v roce 2002. Tento způsob úmrtí si vybírá dvakrát méně lidí než v Nizozemsku. V Lucembursku je asistovaná sebevražda legální od roku 2009. V letech 2011 a 2012 tímto způsobem zemřelo 14 lidí.

Jak ukázala nová nizozemská statistika, 80 procent lidí, kteří se rozhodnou pro eutanazii, umírá doma. 78 procent pacientů (3251) si loni požádalo o tento způsob odchodu ze života kvůli tomu, že trpěli rakovinou, 257 pacientů mělo onemocnění nervového systému a 156 jich trpělo kardiovaskulárním onemocněním.

Někteří lékaři přiznávají, že ačkoli je v Česku eutanazie oficiálně zakázaná, přesto se provádí. „Říká se tomu divoká eutanazie a znamená, že lékař vědomě vede léčbu pacienta ke smrti. Cílem je ukončit utrpení nemocného," řekl lékař Zdeněk Kalvach, který je jedním z mála lidí, kteří otevřeně přiznávají, že i v Česku se eutanazie takto tiše praktikuje. Dělá se to tak, že se trpícímu s rakovinou podá třeba větší dávka morfia.

V průzkumu se u eutanazie více než tři pětiny lidí klonily k názoru, že český právní řád by ji měl umožňovat. Nesouhlasilo 27 procent a každý desátý se nedovedl k tématu vyjádřit.

Země, v nichž je povolena aktivní eutanazie:

BELGIE - 23. září 2002 se stala druhou zemí světa, kde může nemocný člověk za přesně vymezených podmínek přijmout z rukou lékaře smrt na vlastní žádost.

LUCEMBURSKO - Parlament schválil eutanazii v únoru 2008, ale v prosinci 2008 zákon odmítl podepsat lucemburský velkovévoda. Nato reagoval parlament změnou ústavy, takže když v březnu 2009 zákon o eutanazii parlament schválil, podpis velkovévody již k platnosti nebyl potřeba. Zákon platí od dubna 2009.

NIZOZEMSKO - Umožněna zákonem, který vstoupil v platnost 1. dubna 2002; za určitých přísných podmínek však byla tolerována podle zákona platného od 1. ledna 1994. Od letošního 1. března začaly fungovat mobilní lékařské týmy provádějící eutanazii.

ŠVÝCARSKO - Švýcarský model eutanazie již léta umožňuje za jistých podmínek, avšak zcela legálně, asistovanou sebevraždu. Švýcarsko je jediná země, kde umírajícímu může pomoci lékař i laik. Podle švýcarské ústavy není pomoc při sebevraždě trestným činem za těch podmínek, že za ní nestojí egoistické zájmy a že nemocný před smrtí sám vykoná několik nezbytných úkonů.

USA - Na federální úrovni nelegální; zákonem je povolena ve státech Oregon (schválena v listopadu 1994) a Washington (schválena v roce 2008) jako asistovaná sebevražda. Kampaň za prosazení smrti z milosti vedl bývalý patolog Jack Kevorkian, přezdívaný doktor Smrt, jenž asistoval u 130 sebevražd a v roce 1999 byl odsouzen za zabití na 25 let vězení, informují Zdravotnické noviny.

Země umožňující pasivní eutanazii (přerušení "léčby" udržující pacienta naživu):

DÁNSKO - Zákon o právech pacienta umožňuje od roku 1998 pasivní eutanazii, například zastavení léčby nevyléčitelně nemocného. Aktivní eutanazie i asistovaná sebevražda jsou ilegální.

FINSKO - Pasivní eutanazie je umožněna.

FRANCIE - Zákon o pasivní eutanazii schválil parlament v listopadu 2004 (dolní komora) a v dubnu 2005 (Senát) - nevyléčitelně nemocný pacient požádat lékaře o zastavení léčby. Zákon o aktivní eutanazie již několikrát odmítl Senát.

IRSKO - Není trestné zastavit léčbu člověku, který si to přeje - zakotveno "právo na smrt".

ITÁLIE - Ve výjimečných případech není trestána pasivní eutanazie, například odpojení přístrojů v případě mozkové smrti.

MEXIKO - V některých státech zákon umožňuje nevyléčitelně nemocnému odmítnout léčbu prodlužující mu život; jde o federální distrikt Mexiko (od ledna 2008), stát Aguascalientes (od dubna 2009) a stát Michoacán (od září 2009).

NĚMECKO - Zákony připouštějí pasivní eutanazii, tedy zastavení péče zaměřené na umělé prodloužení života.

Témata:  eutanazie zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy