reklama

"Domnívám se, že Masaryka zavraždili, pravděpodobně Stalinovi agenti. Nemohu to dokázat a sotva by mne šokovalo, kdyby jednoho dne vyšly najevo přesvědčivé důkazy o opaku. Sověti ale měli motiv," píše bývalá americká ministryně v pamětech. 

Odvolává se přitom na zvěsti, podle nichž se syn prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka chystal k odletu z Československa, což by se Moskvě nehodilo. O plánu se prý mohli dozvědět z odposlechů. "Komunisté nemohli uvažovat o tom, že by Jana uvěznili. Stěží ho také mohli zbavit úřadu a nadále úspěšně tvrdit, že je podporuje. Sebevražda svedená na Západ byla ideálním řešením," napsala Albrightová. 

Vraždě podle ní nasvědčuje i ničím se nevymykající ministrovo chování večer před tragickou událostí, dále stopy zápasu v jeho ložnici a koupelně, neprofesionální vyšetřování či absence poslední vůle u člověka, jenž si potrpěl na dramatická gesta. 

Teorii o sebevraždě Albrightová nevěří také z dalšího důvodu, o němž se podle ní málo mluví. Otec Jana Masaryka napsal spis o sebevraždě, kde ji označuje za symptom sociální a duševní ztráty, symptom úsudku, že jednotlivcův život nemá smysl, a za symptom negativního verdiktu nad světem. "Copak by potomek natolik si uvědomující názory svého otce, těmto názorům v rozhodujícím okamžiku svého života nevěnoval pozornost?" ptá se bývalá americká ministryně. 

Masaryk byl nalezen 10. března 1948 časně ráno mrtev na nádvoří Černínského paláce pod okny svého bytu. Jeho smrt zřejmě zůstane asi navždy neobjasněna. Ani desítky odborníků a čtyři vyšetřování nedokázaly zcela vyvrátit žádnou z verzí - sebevražda, vražda či nešťastná náhoda. Shodly se jen v tom, že první šetření bylo nedbalé a účelově vedené k závěru o sebevraždě. Dosud poslední vyšetřování Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) z let 2001-2003 došlo k závěru, že Masaryk byl zavražděn, ale že pachatel je neznámý.