reklama

Vědci z americké Indianské univerzity prokázali, že chuť piva vede k uvolňování hormonu štěstí. Ve své studii podali 49 mužům pohárek jejich oblíbeného piva a sklenku nápoje pro sportovce Gatorade.

S pomocí skenování mozku účastníků studie, a to jak po vypití piva, tak po vypití nápoje pro sportovce, se ukázalo, že úroveň dopaminu byla výrazně vyšší po doušku piva než po doušku Gatorade. Muži rovněž po prvním loku pociťovali potřebu vypít více piva, zatímco po vzorku energetického nápoje žádnou takovou potřebu necítili, ačkoli jeho chuť považovali za lepší.

Vzhledem ke skutečnosti, že sledovaní muži vypili piva jen velmi malé množství, dospěli vědci k závěru, že to je chuť, nikoli alkohol v tomto nápoji, co vyvolává pocit štěstí. Takto uvolněný dopamin rovněž vyvolává touhu pít ještě.

Zároveň vědci konstatovali, že ti muži, kteří měli v rodině nějakého alkoholika, produkovali více tohoto neuropřenašeče, který působí na systém potěšení a "odměn" v mozku.

Američtí vědci rovněž ukázali, že muži a ženy prožívají alkoholové opojení rozdílně. Ženy popisovaly značně podnapilé osoby svého pohlaví jako "trošku opilé" nebo se "špičkou", zatímco muži se naopak označovali za "opilé na mol" nebo "do němoty".

Podle Ashe Levitta, psychosociologa z Newyorské státní univerzity, mají vliv na takové popisy opilosti sociální tlaky a systémy norem a víry. Ženy předpokládají, že nemohou pít tolik jako muži.

Psycholog ale varuje, snahy žen zlehčovat stav opilosti mohou totiž být nebezpečné. "Jestliže ženy hovoří o 'špičce', zatímco dotyčná je na mol, může to vést k nebezpečným situacím, jako je řízení auta v opilosti či k tomu, že se podnapilá žena stane obětí fyzické či sexuální agrese," uvádí Ash Levitt.